Vesti
Žuta štampa
Radoš Bajić: "Led" je emotivan, a ne komercijalan film
03.10.2012. 20:00
Izvor: Press
Radoš Bajić: "Led" je emotivan, a ne komercijalan film
Scenarista filma "Led" Radoš Bajić izjavio je danas Tanjugu da se trudio da to bude pošten i snažan film sa emocionalnim pokrićem.
"Verujem da film 'Led' ne robuje osnovnom pravilu savremenog društva da bude po svaku cenu komercijalan, ali da će imati svoje gledaoce", rekao je on posle novinarske projekcije filma snimljenog po njegovoj istoimenoj monodrami, a u režiji njegove ćerke Jelene Bajić Jočić.
Bajić je istakao da se "pre svega borio da 'Led' bude verovatan, da bude pošten i snažan film i da ima emociju, odnosno emocionalno pokriće".
Radnja se dešava u jednoj seoskoj porodici 70-ih godina prošlog veka, a Bajić smtra da će imati probranu publiku.
"Nismo je delili na urbanu, ne-urbanu, ovakvu ili onakvu. Ovaj film se bavi ljudskom dušom, a oni koji znaju taj deo mog autorskog opusa, kao pisca, znaju da sam se ceo život time bavio", rekao je on.
Napominjući da to danas nije moderno, dodao je da bi možda bolje prošla priča o dva druga koji se zaljube i traže da se venčaju, jer je "danas svet otišao u jednu strašnu krajnost".
"Ovo je film velike emocije i velike energije, film na kojem se ozbiljno radilo", naglasio je on.
Bajić je istakao da je slavni reditelj Emir Kusturica nedavno gledao "Led" i bio vrlo zadovoljan.
"Prvo, odgledao ga je do kraja. Znate - kada Emiru neko pokaže film, on ako ne zaspi to je super. Ovaj je odgledao do kraja, ustao i rekao: Čestitam, mala, ti si oca pobedila".
"Meni je rekao: Ovaj film kreće iz tvoje mitologije, na temu Srbija, zemlja, tradicija..., ali je ipak tipično ženski film, po emociji i po svemu, jer je Jelena unela svoj senzibilitet", ispričao je Bajić.
On je dodao da je taj senzibilitet posebna dragocenost "Leda", a i "poseban razlog da jedan otac danas bude veoma zadovoljan".
Inače u filmu manju glumačku ulogu ima i njegov sin Nedeljko Bajić, koji se posle projekcije obratio novinarima u ime produkcije i zahvalio velikoj ekipi glumaca i saradnika.
On je istakao da svi zajedno šalju želje za brz oporavak legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, koji proteklih meseci ima zdravstvenih problema.
Pretpremijera filma "Led" biće u Kragujevcu 9. oktobra, a dan kasnije premijera u Beogradu, u "Sava centru".