Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlovićeva protiv nuklearke u Srbiji
07.11.2012. 20:00
Izvor: Akter.co.rs
Mihajlovićeva protiv nuklearke u Srbiji
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da Srbiji nije potrebna nuklearna elektrana, jer je izgradnja i održavanje takvog objekta skupa, a struja iz njih bi mogla da stigne tek za 15 godina
Mihajlović je na Konferenciji studenata ekonomije, koja se održava na Zlatiboru od 7. do 11. novembra, rekla da u narednih 50 do 70 godina, sa kakvom god projekcijom potrošnje električne energije da se računa, Srbiji ne treba nuklearna elektrana, i da ima dovoljno obnovljivih izvora energije i vodnog potencijala.
Ona je u tom kontekstu posetila da je u planu izgradnja hidroelektrane "Đerdap 3" koja će proizvoditi sedam milijardi kilovat časova električne energije čime će biti zadovoljene potrebe Srbije, ali i dovoljno električne energije za izvoz.
Na pitanje studenata da li će Srbija graditi nuklearnu elektranu, ministarka Mihajlović je odgovorila da ne vidi zašto bi se razmišljalo o nuklearkama, umesto da se razmišlja o obnovljivim izvorima energije kojima Srbija raspolaže.
Mihajlović je, takođe, ukazala da Srbija nema jasno definisane granice, a da bi gradili nuklearnu elektranu, istakla je, morate da imate veliku podršku, potpuno drugačiji međunarodni i regionalni status i jasnu i čvrstu politiku.
Ona je podsetila da je bilo govora o tome da Srbija učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, ali bi to onda značilo da zemlja mora da se zaduži, a električnu energiju bi dobila tek za 15-ak godina.
S druge strane, dodala je ministarka, Srbija bi morala da učestvuje u plaćanju, održavanju i odvoženju radioaktivnog otpada shodno svom udelu u izgradnju nuklearke i to su sve razlozi zbog kojih Srbiji ne treba nuklearna elektrana.