Vesti
Društvo i ekonomija
Vozači će ginuti jer se država i putari svađaju oko novca
17.11.2012. 14:00
Izvor: Blic
Vozači će ginuti jer se država i putari svađaju oko novca
Vozači će ove zime nositi glavu u torbi, jer je održavanje više od 6.000 kilometara puteva, koje je od opština trebalo da preuzme JP “Putevi Srbije”, pod znakom pitanja. Direktor „Puteva“ Zoran Drobnjak traži dve milijarde dinara za taj posao, umesto 900 miliona koliko je predviđeno budžetom.
U “Putevima Srbije” tvrde da su spremni za početak zimske sezone i održavanje puteva, ali ne i za preuzimanje odgovornosti za saobraćajnice koje su u martu prebačene u nadležnost opština i gradova, a zatim osam meseci kasnije ponovo vraćeni Republici. Zoran Drobnjak, v. d. direktora “Puteva Srbije”, kaže da za to nema dovoljno novca.
- Samo za zimsku službu potrebno je 900 miliona. Pre toga moramo da pripremimo puteve koji nisu održavani od kad su ih preuzele opštine. To košta preko milijardu - tvrdi Drobnjak. Na pitanje da li to znači da će 6.000 kilometara puteva u Srbiji biti zavejano zato što oni ne mogu da se dogovore sa državom, Drobnjak kaže da ne može da popusti.
- Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa Vladom, ali neću pristati na 900 miliona dinara. Ako to uradim, probiću budžet za ovu godinu, pa ću opet dobiti krivičnu prijavu - kaže Drobnjak, koji je inače zajedno sa bivšim ministrom Oliverom Dulićem osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodele dozvole “Nubi invest” za postavljanje optičkih kablova.
Drobnjakov zahtev nije naišao na razumevanje u nadležnom Ministarstvu za regionalni razvoj.
- Nije jasno na osnovu kojih parametara su “Putevi” procenili da su im potrebne dve milijarde jer opštine tvrde da nije bilo primopredaje puteva. Ipak, o njihovom zahtevu će se izjasniti Vlada Srbije - rečeno je “Blicu” u Ministarstvu za regionalni razvoj.
Puteve u Srbiji će od 15. novembra do 31. marta održavati i preduzeća čiji su direktori uhapšeni zbog finansijskih pronevera - “Nibens grupa” Mila Đuraškovića i “Vojvodinaput Zrenjanin” Dušana Borovice, kaže Drobnjak.

Kazne zbog zimskih guma
Svi vozači koji ne budu imali sve četiri zimske gume, ukoliko je na putu sneg, led ili poledica biće kažnjavani, upozorio je načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić. „Vozači od 1. novembra do 1. aprila moraju da imaju sve četiri zimske gume ako je na putu sneg, led ili poledica - rekao je Simić. Kazna za gume koje ne odgovaraju vremenskim uslovima je 3.000 dinara. Šara na njima ne sme da bude plića od četiri milimetra.