Vesti
Društvo i ekonomija
Šta novi budžet znači za vas
03.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Šta novi budžet znači za vas
Budžetu za narednu godinu, od običnog naroda, najviše mogu da se raduju državni službenici, jer niko od 471.000 ljudi koji rade u ovom sektoru neće ostati bez posla, dok će privatnici podeliti barem 3.500 otkaza.
Poslanici su juče usvojili budžet sa 137 glasova „za“. Budžetom je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara i privredni rast od dva odsto. To je za čak 80 milijardi dinara manje nego ove godine, što bi bio uspeh Vlade, jer bi to značilo izbegavanje bankrota.

Penzije i plate
Za razliku od kolega u Republici Srpskoj kojima država namerava da skreše platu za deset odsto, naše ćate, lekari i učitelji mogu da računaju na dve povišice dogodine od po dva odsto. Najbolje će proći policajci, koji će pored ove zajedničke povišice imati i svoju koju su izvojevali još krajem 2011. i koja se provlači u budžetu za 2013. Naime, nakon štrajka u novembru prošle godine, policajci su dobili povećanje plata, dodataka na plate i raznih naknada u slučaju smrti ili invaliditeta. Sve u svemu, dogodine će imati 15 odsto više od ostalih u javnom sektoru. Planirano je i da se zaposli 500 novih vatrogasaca čija će plata sa doprinosima u proseku biti 42.500 dinara. Penzije će barem biti redovna i uvećaće se u aprilu i novembru za po dva odsto.

Cene
Dogodine država neće biti krivac ako poskupe gorivo i cigarete, niti garderoba i kućni aparati, budući da u budžetu nije planiran rast poreza, akciza niti drugih nameta. Pritisak po ovom osnovu na potrošački džep završava se ove godine, suša bi trebalo da bude blaža sledeće godine, pa su u Nemanjinoj 11 skrojili budžet na pretpostavci da rast cena neće biti veći od 5,5 odsto sledeće godine, što je više od upola manje nego ove godine. Uprkos privrednom rastu od dva odsto, nastaviće se pad zaposlenosti, a nećemo ni imati više novca za ličnu potrošnju.

Poljoprivrednici
Povećan je iznos za subvencije u poljoprivredi za oko 8,5 milijardi dinara. Biće novca za regresirano gorivo poljoprivrednicima, subvencije po hektaru za žitarice, za veštačko đubrivo, davanja po grlu stoke, premije po litru mleka, pa se država nada da će poljoprivredni rod dogodine biti bolji, a samim tim niže cene hrane i veći izvoz.

Gubitaši
Poreski obveznici će dogodine davati manje para za subvencije tzv. preduzećima u restrukturiranju koja su odavno spremna za bankrot, ali država dosad nije imala snage da ih skine s aparata. Železnice Srbije, međutim, kompanija sa ubedljivo najvećim nataloženim gubicima u srpskoj ekonomiji, nastaviće da prima subvencije od oko 15 milijardi dinara, koje mahom odu na plate 19.000 zaposlenih. Zavrnuta je slavina za garancije za kredite „Srbijagasu“, „Jatu“ i „Galenici“. Dosad smo svi morali da platimo ako ove firme ne mogu da vraćaju zajmove bankama.

Trudnice
Rashodi za dečju zaštitu, roditeljski dodatak i druge oblike socijalne zaštite veći su za sedam milijardi dinara nego prošle godine. Biće dovoljno novca za naknade porodiljama za svih 12 meseci, ali trudnice i dalje neće primati punu platu dok su na trudničkom bolovanju, već samo 65 odsto zarade. U budžetu skoro da uopšte nije namenjeno više novca za kulturu, obrazovanje i zdravstvo.