Vesti
Žuta štampa
Ovoga ima samo u Srbiji
14.12.2012. 12:00
Izvor: vesti-online.com
Ovoga ima samo u Srbiji
Vest da je Vlado Georgiev (36) samo za prošlu godinu navodno dobio 40.000 evra od Organizacije muzičkih autora Srbije, poznatijeg kao SOKOJ, na ime nadoknade za autorska prva izazvala je bes i ogorčenje na estradi.
Nesporno je da je on jedan od najpopularnijih i najtraženijih kantautora, ali kako je moguće da dobija mnogi više novca od kompozitora koji su za više decenija rada napisali na stotine hitova. Kako pišu beogradski mediji, dodatnu senku na ceo slučaj baca i činjenica je Georgiev član Upravnog odbora SOKOJ-a i da sa drugim članovima ovog tela određuje kriterijume po kojima se pesme vrednuju.
- Kao prvo, Vlado Georgiev je stranac u Srbiji, kao što sam i ja stranac u Crnoj Gori. On je crnogorski državljanin i ne znam kako neko može da dobije toliku sumu. Vlado je meni izuzetno draga osoba, ali ako je to istina - zaprepašćen sam. On ima pet-šest svojih kompozicija - rekao je za beogradske medije Predrag Živković Tozovac, autor brojnih hitova koji su već postali evegrin srpske narodne muzike. U SOKOJ-u za beogradske medije tvrde da su informacije o ostvarenim tantijemima i novcu poverljive i da se u javnost ne mogu iznositi bez saglasnosti autora.
Dragan Aleksandrić, kompozitor i autor brojnih hitova, nije iznenađen i kaže da se u SOKOJ-u radi svašta.
- Imam informacije šta se sve radi, ali ne može da se priča napamet i bez dokaza. Nije mi jasno da neko ko ima 3.000 pesama ne dobije ništa, a drugi ko je napisao svega 40-ak numera dobije 40.000 evra. Po toj računici ja bih trebalo da dobijem 40 miliona evra, a ne dobijam ništa. Jasno je da se radi svašta i to je jedna velika sramota. Ja sam bez igde ičega, nemam harmoniku, kola, stan... Tolike godine sam radio, a sada ne mogu od svog rada da živim. Zahvaljujući mojim pesmama samo Miroslav Ilić je prodao 50 miliona ploča, da ne pominjem Lepu Brenu i ostale pevače. Vlado ima 40-ak pesama i dobija tolike pare. Da se razumemo, nemam ja ništa protiv Vlada, one je dobar pevač i dečko, ali što ne ide - ne ide. Ali, svi će jednog dana doći na tapet. Mislim da se i u ovo politika umešala - kaže Dragan Aleksandrić.
I Hasan Dudić, pevač i kompozitor ogorčen je na SOKOJ, čiji je član već 37 godina.
- Imam ja čitav dosije, to je najveća mafija u državi. To su takvi ljudi, bogate se preko noći što je van svake pameti. Ja sam zbog njih oboleo. Imam više od 1.000 pesama, a oni mi svake godine smanjuju za po sto, kao ne slušaju se moje pesme što su gluposti. Ja sam na ivici egzistencije, živim od 170 evra penzije. I ranije je bilo problema, a od 1980. do 2004. godine krali su nam 70 odsto prihoda iako smo prodavali milione ploča - kaže Dudić.