Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija:Žene kvalifikovanije,ali manje plaćene
21.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Srbija:Žene kvalifikovanije,ali manje plaćene
U Srbiji na svakih 100 dinara koje zaradi prosečan zaposleni muškarac, prosečna žena zaradi 96,7 dinara. Ovaj jaz nije posledica diskriminacije, već manje fleksibilnosti žena na poslu.
Zaposlene žene u Srbiji su kvalifikovanije, ali i pored toga zarađuju manje od muškaraca, jer na svakih 100 dinara koje zaradi prosečan zaposleni muškarac, prosečna žena zaradi 96,7 dinara, pokazalo je istraživanje Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).
Kada se uporede žene i muškarci sa istim osobinama vezanim za tržište rada, jaz se u Srbiji povećava na 11 procenata na štetu žena, navedeno je u analizi istraživačkog projekta "Jaz u zaradama između žena i muškaraca", koji će FREN sutra predstaviti javnosti.
Platni jaz izražen je i u javnom sektoru (7,5 odsto), ne samo u privatnom (11 odsto), iako je najizraženiji jaz ipak onaj na vrhu distribucije zarada u privatnom sektoru, gde su zarade žena 14 odsto niže od zarada muškaraca.
Ovaj jaz obično se tumači kao posledica diskriminacije, pogotovo one koje deluje tako da se ženama manje vrednuju isti nivo obrazovanja ili stepen kvalifikacija, ili se manje vrednuju zanimanja u kojima su one više zastupljene.
Analizom je utvrđeno da se u Srbiji prisustvo korigovanog, stvarnog jaza u zaradama, ne može objasniti ovom vrstom diskriminacije, već da on postoji uglavnom usled razlika u vrednovanju takozvanih "neopažljivih" osobina.
Radi se o ponašanju žena i muškaraca na tržištu rada, koje poslodavci nagrađuju kod muškaraca, odnosno "kažnjavaju'' kod žena jer, na primer, žene mogu biti manje fleksibilne u pogledu radnog vremena ili službenih putovanja zbog obaveza u porodici.
Autori analize zaključuju da je u Srbiji, kao i u Makedoniji i Crnoj Gori prisutan trend suprotan onom koji se javlja u razvijenim zemljama.