Vesti
Žuta štampa
"Moje 3" sutra nastupaju na Evroviziji!
13.05.2013. 20:00
Izvor: Press
"Moje 3" sutra nastupaju na Evroviziji!
Prvo polufinalno veče 58. takmičenja za "Pesmu Evrovizije", u kome učestvuju i predstavnici Srbije sastav "Moje 3" - Mirna Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović, biće održano sutra u Malme areni u Švedskoj.
"Moje 3", zajedno sa pratećim vokalima Ksenijom Milošević, Dunjom Vujadinović i Jelenom Mitić pod rednim brojem 16, izvešće kompoziciju Saše Miloševića Mareta "Ljubav je svuda". Koreografiju potpisuje Miloš Paunović, a za kostime bila je zadužena Ana Ljubinković.
Takmičenje će otvoriti predstavnica Austrije Natalija Keli, a slede Estonija, Slovenija, Hrvatska, Danska, Rusija, Ukrajina, Holandija, Crna Gora, Litvanija, Belorusija, Moldavija, Irska, Kipar, Belgija i Srbija.
Pravo direktnog prolaska u finale imaju predstavnici "Velike petorke" - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija i predstavnik zemlje domaćina Evrosonga - Švedska.
Deset finalista izabraće stručni žiri i publika iz zemalja učesnica prvog polufinala, ali i dve zemalje takozvane "Velike petorke", Velike Britanije i Italije, kao i domaćin Švedska.
Na zvaničnom evrovizijskom portalu u martu je objavjen novi pravilnik o načinju glasanja žirija i publike. Sada će se ocenjivati sve takmičarske pesme, umesto ranijeg pravila kada su se bodovi od 1 do 12 dodeljivali samo za deset najboljih pesama po mišljenju publike i žirija.
Rezultati glasanja svakog člana žirija određene zemlje će se spojiti da bi se dobio ukupan poredak, od prvog do poslednjeg mesta. Na isti način će se računati glasovi publike. Spajanjem ukupnog rezultata glasanja žirija i rezultata glasova publike dobiće se ukupan poredak svih učesnika.
Srbija je kao samostalna država prvi put nastupila na Pesmi Evrovizije 2007. godine u Finskoj i pobedila sa pesmom "Molitva" koju je izvela Marije Šerifović, ostvarivši rekord po broju poena koje je dobila (298).
Sledeće godine Beograd je bio domaćin Evrosonga, a srpska predstavnica Jelena Tomašević je zauzela šesto mesto. Marko Kon i Milan Nikolić 2009. godine se nisu plasirali u finale, 2010. godine Milan Stanković zauzeo je 13. mesto, Danica Nina Radojičić 2011. godine 14. mesto, a Željko Joksimović sa numerom "Nije ljubav stvar" osvojio je prošle godine u Bakuu treće mesto.
Pevačica Loren pobednica takmičenja u prestonici Azerbejdžana, Bakuu 2012, sa pesmom "Euforija", omogućila je Švedskoj organizaciju 58. muzičkog televizijskog spektakla. Omiljeni šou Evropljana će zato peti put biti održan u Švedskoj a drugi put u gradu Malmeu.
Ovogodišnji slogan pesme Evrovizije glasi "Mi smo jedno" (We are the one), ukazujući na bogatstvo različitih kultura koje se prepriliću u toj zemlji, želju za jedinstvom i slaganjem među narodima, a zaštitni znak ovogodišnjeg takmičenja je leptir.
Scena u Malme areni takođe će biti u obliku leptira, a organizatori su želeli da atmosfera bude intimnija i da u prvom planu bude muzika. Osnova glavne pozornice u areni biće kružnog oblika, sa pistom koja vodi do sporedne bine, na drugom kraju arene.
Dizajneri Viktor Bratstrem i Frida Arvidson, u skladu sa logoom Pesme Evrovizije 2013. odlucili su da scensko rešenje bine podseća na krila leptira.
Glavna scena i pista zauzimaće veliki deo partera "Malme arene", koja će ugostiti predstavnike 39 zemalja, a ostatak prostora bice rezervisan za publiku, koja će stajati.
Drugo polufinale, kada će se predstaviti još 17 takmičara, biće održano 16. maja, dok je finale zakazano za 18. maj, a u konkurenciji za pobednika 58. Evrosonga biće 26 kompozicija.
Redosled nastupa u finalu biće poznat do 17. maja u 3 sata ujutru. Pre toga, obaviće se preliminarni žreb finalista, čime će se odrediti u kom delu večeri nastupaju takmičari. Već je poznato da će domaćin - predstavnik Švedske nastupiti 16. u finalu.
Domaćin šoua u Malme areni biće komičarka Petra Mede, a Radio-televizija Srbije prenosiće sve tri večeri na Prvom programu sa početkom u 21 čas.