Vesti
Žuta štampa
"Moje tri" bez finala Evrosonga
15.05.2013. 20:00
Izvor: Press
"Moje tri" bez finala Evrosonga
Srpske predstavnice na 58. "Pesmi Evrovizije" "Moje 3" sa pesmom "Ljubav je svuda" nisu se plasirale u finale takmičenja održanog u švedskoj Malme areni.
Glasovima publike i žirija u finale, 18. maja, plasirali su se predstavnici Moldavije, Litvanije, Irske, Estonije, Belorusije, Danske, Rusije, Belgije, Ukrajne i Holandije.
Oni će se takmičiti u finalu, zajedno sa 10 finalista, koji budu izabrani u drugom polufinalu, i pet direktnih finalista - predstavnika Velike Britanije, Francuske, Španije, Italije, Nemačke i domaćinom Švedskom.
"Moje 3" koje su nastupile poslednje, 16. po redu, sa pratećim vokalima Ksenijom Milošević, Dunjom Vujadinović i Jelenom Mitić izvele su kompoziciju Saše Miloševića Mareta.
Čast da otvori 58. Evrosong pripala je predstavnici Austrije Nataliji Keli sa pesmom "Shine". Sledili su predstavnici Estonije, Slovenije, Hrvatske, Danske, Rusije, Ukrajine, Holandije, Crne Gore, Litvanije, Belorusije, Moldavije, Irske, Kipra i Belgije.
Prvo polufinale otvorila je pevačica Loren koja je izvela "Euforija" kojom je prošle godina pobedila u Azerbejdžanu, u izmenjenom aranžmanu.
Nastup svake zemlje učesnice prvog polufinala propraćen je kratkim snimkom zemlje iz koje dolaze njeni izvođači, a na početku svakog pojavljuje se leptir koji maše krilima u boji zastave zemlje koja nastupa.
Dizajn scene koji su radili dizajneri Frida Arvidson i Viktor Bratstrom, podseća na krila leptira. Organizatori su želeli da atmosfera bude intimnija i da u prvom planu bude muzika. Osnova glavne pozornice u areni je kružnog oblika, sa pistom koja vodi do sporedne bine, na drugom kraju arene.
U areni je postavljeno 210 zvučnika, 800 kompjuterski kontrolisanih reflektora i 200 tona sijalica i rasvetnih uređaja koji vise sa plafona.
Mogućnosti moderne tehnologije iskoristili su i takmičari pa se njihov scenski nasup i bazirao na atraktivnim pozadinama i svetlosnim efektima.
U prvom polufinalom je bilo raznolikih kompozicija od veselih, brzih i pevljivih do balada i numera u etno stilu.
Kostimi su bili u skladu sa numerama, a zanimljivo je da su predstavnici prvog polufinala bili većinom veoma mladi izvođači.
U revijalnom delu takmičenja voditeljka ovogodišnje Evrovizije Petra Mede je na duhovit način uputila publiku u evrovizijske početke, a ona se sama pomoću montaže našla u vremeplovu ovog šoua sa brojnim pevačima koji su nastupali u prošlosti na Evrosongu.
Drugo polufinale je 16. maja, a finalno veče 18. maja, kada će od 26 kompozicija biti izabran pobednik 58. "Pesme Evrovizije".