Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo zabranilo promet 200 tona kukuruza
31.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Ministarstvo zabranilo promet 200 tona kukuruza
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zabranilo je promet 200.322 kilograma kukuruza, jer u trenutku kontrole nisu posedovali dokaz o bezbednosti proizvoda za ljudsku upotrebu, na osnovu kojih se procenjuje prisustvo aflatoksina.
Iz istog razloga promet je zabranjen i za 250 kilograma kukuruza kokičara, 24 kilograma kornfleksa, 1.000 kilograma palente, 14 kilograma flipsa, 280 kilograma kukuruznog brašna i 806 kilograma drugih proizvoda na bazi kukuruza, navedeno je u pisanom odgovoru dostavljenom Tanjugu iz Ministarstva poljoprivrede.
U ovom ministarstvu kažu da poljoprivredni inspektori za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla od decembra prošle godine kontinuirano obavljaju nadzor proizvođača hrane koji se bave proizvodnjom i preradom proizvoda od kukuruza.
"Izvršeno je 284 inspekcija kod 248 subjekata, a rezultati kontrola su pokazali da 54 proizvođača nisu posedovala analize o bezbednosti proizvoda na osnovu kojih se procenjuje prisustvo aflatoksina", navedeno je iz ovog ministarstva.
Dok nije obezbeđen dokaz da je sirovina bezbedna i da nema aflatoksina, kako objašnjavaju, privremeno je bio zabranjen promet za 11.984 kilograma kukuruza i 46.746 kilograma brašna i griza i za ove količine je nakon obezbeđenja dokaza o bezbednosti dozvoljen dalji promet, dok je 869 kilograma kukuruza kokičara uništeno.
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuju da će stručne službene ovog ministarstva nastaviti sa kontrolama i u narednom periodu.