Vesti
Društvo i ekonomija
Usvojen rebalans budžeta
05.07.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Usvojen rebalans budžeta
Skupština Srbije usvojila je danas rebalans državnog budžeta za 2013. godinu.Za usvajanje rebalansa budžeta glasalo je 129 poslanika, dok je protiv bilo 55 poslanika.
Rebalansom je predviđeno da se deficit povećava 46 odsto, na 178,3 milijarde dinara ili 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Predviđeno je da ukupni prihodi budžeta iznose 873,4 milijarde dinara, što je za 92,3 milijarde dinara manje od prvobitno planirenih, dok će ukupni rashodi biti 1.051,7 milijardi dinara.
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kazao je tokom skupštinske rasprave da su rebalansom budžeta za 2013. Predviđenje su uštede od 36 milijardi dinara.
On je objasnio da je razlog za rebalans usklađivanje rashoda sa prihodima, naglasiviši da su u prvoj polovini godine rashodi bili pod kontrolom, ali da je ostvaren manji rast prihoda od očekivanih.
Poslanici opozicije su tokom rasprave ocenili da je rebalans budžeta iznuđen, nerealan i neodrživ.
Dinkić je kazao da će budžetski deficit u 2013. biti za 1,5 odsto BDP-a manji nego u prošloj godini priznavši da je 4,7 odsto BDP-a visok deficit, ali da je to maksimum onoga što je moglo da se uradi u ovoj godini.
Tokom skupštinske rasprave o rebalansu budžeta Dinkić je naglasio da je ključ uspeha rebalansa simultana primena mera koje je donela Vlada Srbije.
Te mere, naveo je on, uključuju i strukturne reforme u okviru kojih je završetak restrukturiranja 179 preduzeća i izlazak države iz vlasništva ili upravljanja u pojedinim javnim preduzećima, kao i mere za poboljšanje investicione klime.
Uštedama u budžetu najviše je doprinelo smanjenje takozvanih diskrecionih rashoda ministarstava, kazao je Dinkić.
Najveće smanjenje napravljeno je kod Ministarstva finansija i privrede, 6,1 milijarda dinara tako da će budžet tog ministarstva zajedno sa turizmom iznositi 2,53 odsto ukupnog budžeta Srbije.
Smanjeni su i budžeti Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova za oko 3,1 milijardu dinara, tako da budžet za odbranu iznosi 5,4 odsto ukupnog budžeta Republike, a budžet MUP-a iznosi 6,6 odsto državnog budžeta.
Troškovi Ministarstva poljoprivrede će nakon samnjenja od 3,7 milijardi dinara učestvovati u ukupnom budžetu sa 4,25 odsto.
Rebalansom je povećan budžet za Ministarstvo kulture, koje će dobiti 320 miliona dinara više, dok je za budžet za sport nepromenjen. Na taj način je učešće kulture u ukupnim rashodima povećano sa 0,55 na 0,6 odsto, a sport je ostao na 0,45 odsto.
Rebalansom je predviđeno da ukupni poreski prihodi u 2013. Godini iznose 761,5 milijardi dinara što je za 75,6 milijardi dinara manje od probitno planiranih.
Usvojenim rebalansom budžeta povećena su izdvajanja za Kancelariju za Kosovo i Metohiju za 170 miliona dinara, novac će biti iskorišćen za izgradnju kuća i stanova za povratnike i socijalno ugrožene.
Prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV) biće za 30 milijardi dinara manji i iznosiće 404 milijarde dinara, dok se od poreza na dohodak građana očekuje naplata od 48,7 milijardi, a od poreza na dobit preduzeća 48,1 milijarda dinara.
Očekivani prihod od akciza smanjen je za 16 milijardi dinara, na 217,3 milijarde.
Deo ušteda u budžetu dobiće se kroz smanjenje subvencija za 7,8 milijardi dinara, na 83,9 milijardi dinara i smanjenje kapitalnih izdataka 13,1 milijardu, na 33,7 milijardi dinara.
Rashodi za zaposlene u javnom sektoru biće smanjeni sa 266,2 na 263,6 milijardi dinara.
Predlogom rebalansa budžeta predviđeno je i povećanje plata državnih službenika za 0,5 odsto, počeviši od isplate plata za oktobar.
Potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu glavnice po osnovu dugova domaćim I stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Srbije iznose 614,3 milijrde dinara.
Planirano je da se 77,3 milijarde dinara obezbedi iz kredita domaćih i stranih finansijskih institucija i inostranih vlada, 330 milijardi dinara kroz emitovanje državnih hartija od vrednosti u domaćoj valuti i 221,2 milijarde dinara od emisije evroobveznica.
Ta planirana primanja po osnovu zaduživanja i prodaje finansijske imovine veća su od sredstava potrebnih za finansiranje deficita, otplatu duga i nabavku finansijske imovine za 16,7 milijardi dinara.
Rebalansom budžeta predviđeno je i izdavanje državnih garancija za kredite vrednosti 58,8 milijardi dinara, što je za 1,1 milijardu dinara više od prvobitnog plana.