Vesti
Politika
Odloženo odlučivanje o funkciji poslanika, propust u predlogu
19.07.2013. 20:00
Izvor: Blic
Odloženo odlučivanje o funkciji poslanika, propust u predlogu
Administrativni odbor Skupštine Srbije nije danas dao saglasnost poslaniku URS Branislavu Jovanoviću za obavljanje funkcije člana Nadzornog odbora u Javnom preduzeću “Putevi Srbije” zbog propusta u predlogu odluke koji je vlada dostavila.
Odbor je odložio odlučivanje o davanju pozitivnog mišljenje za obavljanje druge funkcije na zahtev LDP, jer je Jovanović, iako je poslanik URS, predložen za člana Nadzornog odbora kao nezavisan kandidat, dok je Zakonom o javnim preduzećima propisano da nezavisan kandidat, izmedju ostalog, ne može da bude član stranke.Odbor je vladu takodje upozorio na propust u predlogu.
Posanik LDP Bojan Đurić je rekao da je vlada donela “neverovatnu odluku” kada je predložila Jovanovića kao nezavisnog kandidata, a da je on pri tome u Skupštinu Srbije izabran sa liste URS.
“Time se izvrgava ruglu duh zakona o javnim preduzećima koji kaže da jedno lice član Nadzornog odbora nije član nijedne stranke”, rekao je Đurić.
Da Odbor na današnjoj sednici ne može da da pozitivno mišljenje složio se i šef poslanika URS Vladimir Ilić, koji je rekao da iako se možda očekuje da on brani stranačkog kolegu, ostaće principijelan i priznati da vlada mora da usaglasi predlog sa zakonom.
“Ne znam kako je došlo do tog propusta, ali najmanje što možemo da uradimo jeste da ga vratimo vladi”, naveo je Ilić.
Argument poslanika LDP je prihvatio i predsednik tog skupštinskog tela Zoran Babić (SNS) i naveo da iako mišljenje Odbora nije obavezujeće to telo ne treba da ga da budući da je došlo “do očigledne greške vlade” i da joj predlog treba vratiti.
Odbor je na sednici odobrio zahtev studenta Saobraćajnoj fakulteta u Beogradu da mu se iz Fonda solidarnosti uplati oko 100 evra u dinarskoj protivrednosti kako bi mogao da učestvuje na Konferenciji mladih u Estoniji.
Inače, u tom fondu koji se puni novcem od kazni koje se poslanicima izriču tokom skupštinskih sednica trenutno se nalazi oko 106.000 dinara, a kako je bilo više zahteva nego sredstava danas nije doneta odluka kako će preostali novac biti raspoređen.
Na sednici se povela i debata oko parkiranja ispred Doma Narodne skupštine pošto su se pojedini poslanici požalili da se ispred zdanja na Trgu Nikole Pašića često mogu videti “načičkani” automobili tik ispred glavnog ulaza u parlament, kao i da to narušava njegov izgled.
I predsednik Odbora Babić se složio da Skupština ponekad izgleda kao “bubanj potok” i da to treba rešiti, a da pri tome treba voditi računa da to ne dovede do većih troškova parlamenta.
Kako su pojedini poslanici izrazili sumnju da se nalepnice za parkiranje ispred parlamenta dodeljuju bez kriterijuma, Babić je stručnim službama naložio da prikupe podatke o tome ko sve od poslanika i stručnih službi ima nalepnice.