Vesti
Sport
DK: Janko nije uspeo! Kanada izjednačila
14.09.2013. 14:00
Izvor: Mondo
DK: Janko nije uspeo! Kanada izjednačila
Janko Tipsarević izgubio je posle četiri sata i 11 minuta meč od Miloša Raonića u pet setova. Kanada stigla do izjednačenja (1:1) protiv Srbije u polufinalu Dejvis kupa. Janko nije iskoristio meč loptu.
Srbija i Kanada odigrale su nerešeno prvog dana u Kombank areni - 1:1.
Srbija je povela sa 1:0, pošto je Novak Đoković otvorio polufinalni susret ubedljivom i lakom pobedom nad Vasekom Pospišilom - 6:2, 6:0, 6:4.
Međutim, u drugom meču Tipsarević je poražen od Miloša Raonića posle pet setova, rezultatom 5:7, 6:3, 3:6, 6:3, 10:8.
Najboljem teniseru Kanade to je bio četvrti trijumf protiv Tipsarevića u isto toliko odigranih mečeva.
Janko Tipsarević najavio je da će sa velikim motivom igrati prvi put ove godine za Dejvis kup tim i to je i potvrdio na terenu. Imao je veoma težak zadatak u duelu sa najboljim kanadskim igračem, 13. sa ATP liste, Milošem Raonićem i bio je na korak da ga završi uspešno, ali je prokockao meč loptu u desetom gemu petog seta!
Janko je prilikom vođstva od 5:4 u odlučujućem, petom setu, stigao do prilike za trijumf. Posle duple servis greške protivnika stigao je na 40:40, zatim i do brejk, odnosno meč lopte, Raonić je zatim pogrešio prilikom prvog servisa, ali ni to nije bilo dovoljno... Kanađanin je iskoristio drugi servis i spasao meč loptu, a onda izleteo na mrežu pa prvo došao do prednosti, a zatim as udarcem izjednačio na 5:5.
Žestoka bitka nastavila se u narednih sedam gemova, kada je Crnogorac sa kanadskim pasošem uspeo da natera Tipsarevića na grešku i načinio prvi brejk u tom setu. Poveo je sa 9:8, a zatim je sa četiri as udarca okončao meč u svoju korist, obezbedivši svom timu izjednačenje.
Janko je dva puta vodio na meču (1:0, pa 2:1 u setovima), početkom četvrtog seta možda je mogao i bolje da iskoristi nešto lošiju igru Raonića, nakon što je iskrenuo zglob u finišu trećeg seta, ali ono što mu se ne može zameriti da se zaista borio do poslednjeg poena.
Posle svega ostaje žal što je Srbija bila toliko blizu, a ustavri tako daleko, od maksimalnog vođstva posle prvog dana i praktično meč lopte u polufinalnom okršaju pred duel dublova.
Janko je znao da mu je na megdan izašao trenutno jedan od najboljih servera na svetu i uprkos tom snažnom oružju nije se predao. Istrčao je maraton, ali se ispostavilo da ga je prokockana meč lopta skupo koštala.
Srbija će novu priliku da povede imati u subotu od 16 časova kada je na programu dubl meč, u kojem će se sastati Nenad Zimonjić i Ilija Bozoljac sa jedne, odnosno Daniel Nestor i Vasek Pospišil sa druge strane.
Ako Ziki i Ika ponove igru kao sa već legendarnog duela protiv SAD u četvrtfinalu, kada su savladali braću Brajen, ne treba sumnjati da Srbija ima velike šanse da uoči poslednjeg dana stigne do veoma važne prednosti.
Pobednik polufinalnog meča Srbija - Kanada u finalu, od 15. do 17. novembra, sastaće se sa pobednikom duela Češka - Argentina. Sudeći prema rezultatu postignutog prvog dana, Česi, koji brane "salataru", na korak su od plasmana u drugo uzastopno finale. U praškoj "O2 Areni" vode sa 2:0 protiv Argentine, koja nastupa bez najboljeg igrača Huana Martina del Potra.

PRVI SET
Raonić je odmah krenuo snažno. Prvi je servirao i iskoristio svoje najjače oružje za vođstvo. To kao da je razbilo početnu tremu, pa je i u drugom gemu stigao do prednosti (40:15), Janko je spasao dve brejk lopte, ali nije uspeo da izjednači. Kanađanin vodi 2:0.
Tipsarević, nošem podrškom sa tribina, u nastvaku je uspeo da pronađe odgovor na snažne servise rivala. Zahvaljujući dobroj kretnji, uspeo je ne samo da parira visokom Crnogorcu sa kanadskim pasošem, već i da stigne do brejk šanse, ali, baš kada je bilo napotrebnije Raonić je slao "projektile" preko mreže koji su bili neuhvatljivi. Tipsa nije iskoristio sjajnu priliku, Kanađanin ima prednost od 3:0.
Raduje što Janko ne posustaje. Upisao je dva asa i dobio prvi gem na meču - smanjio je rezultat na 1:3.
I u nastavku je Srbin parirao Kanađaninu na njegov servis, ali nije bilo iznenađenja, baš kao i u sledećem gemu kada je Tipsarević bio uspešan, uprkos spasavanju dve brejk lopte (2:4).
"Presirao" je Janko, jurio protivnika, stigao do izjednačenja 30:30, a zatim naterao protivnika na grešku (40:30), a onda iskoristio šansu i odličnim bekhendom vratio brejk - 3:4. Četiri minuta kasnije potvrdio ga je i meč vratio u egal - 4:4.
Raonić se brzo stabilizovao posle male krize u igri, pa je naredni gem na svoj servis ekspresno dobio - sa "nulom" i prekinuo Tipsinu mini seriju. Međutim i Janko je reagovao na isti način, iako je servirao za opstanak u setu, nije mu zadrhtala ruka - 5:5.
Strpljiva igra Tipsareviću je donela prednost. Bio je najskoncentrisaniji kada je trebalo, odnosno kada je protivnik počeo da "trokira" na servisu, segmentu koji mu uvek znači više od pola poena. Greške prilikom servisa Janko je vešto iskoristio stigao do 40:30 na servis protivnika, a zatim je uhvatio Raonića u raskoraku i sjajnom dijagonalom stigao do vođstva - 6:5.
U najvažnijem gemu prvog seta zadržao je smirenost, iako je protivnik stigao do 30:30, a onda je dobio dva naredna poena i posle 52 minuta igre stigao je do vođstva od 1:0 u setovima.

DRUGI SET
Kao i na početku meča, Raonić je prvi imao servis u drugom setu i iskoristio je to, upisavši čak tri asa. Međutim, za razliku od scenarija na startu, Janko mu nije dozvolio brejk. Uspešno je završio prvi gem na svoj servis i stigao do izjednačenja - 1:1.
I u naredna dva gema igrači su čuvali svoj servis. Ono što raduje da Janko deluje sveže i da, uprkos nešto lošijem prvom servisu, u igri dužih poena drži koncentraciju na visokom nivou - 2:2.
I dalje je neizvesno i izjednačeno (3:3), iako je Janko Tipsarević u šestom gemu spasao tri brejk lopte! Raonić je lagano dobio svoj gem, a zatim pokušao da iskoristi loš prvi servis rivala, ali je srpski as odbio žestoke napade sa druge strane mreže.
Sve ono što Raonić nije uspeo u šestom gemu, ispravio je u osmom. Poveo je najpre sa 4:3, a zatim uhvatio zamajac, stigao do 40:15, a zatim i do brejka - 5:3. Nakon toga lagano je dobio još jedan i stigao do izjednačenja u setovima - 1:1.

TREĆI SET
"Resetovao se" Janko posle izgubljenog seta i poveo sa 2:0! Odmah je krenuo agresivno - dobio je gem na svoj servis, a onda u narednom iskoristio priliku posle lošeg servisa Raonića i stigao do dve brejk lopte. Prvu nije uspeo da realizuje, ali je kod druge reagovao odlično na drugi servis protivnika, snažno uzvratio i naterao ga da napravi grešku. Prethodno je sam sebi "očitao neku bukvicu" u bradu i samobodrenje se isplatilo.
To mu je dalo "krila". Najpre je brzo povećao vođstvo (3:0), a onda žestoko "pritisnuo" rivala. Imao je Raonić 40:15, a onda je Janko stigao do izjednačenja u četvrtom gemu, ali nije uspeo da zabeleži dupli brejk.
U naredna dva gema prednost se nije menjala, iako je Tipsarević opet na servis Raonića vodio sa 40:15, ali nije uspeo to i da materijalizuje - vodi sa 4:2.
U sedmom gemu na servis Tipsarevića, Raonić je proklizao prilikom jednog poena i iskrivio zglob. Uprkos tome, uspeo je da stigne do brejk lopte, ali je Janko otklonio opasnost jednom sjajnom bekhend paralelom, a zatim rutinski povećao prednost na 5:2. Raonić je zatim "sa nulom" smanjio na 3:5, a dva minuta kasnije Janko je, uprkos prvoj duploj greški na meču, stigao do vođstva od 2:1 u setovima i to u velikom stilu - as udarcem.

ČETVRTI SET
Raonić je na pauzi između trećeg i četvrtog seta zatražio medicinski tajm-aut zbog problema sa zglobom desne noge, ali je uprkos bandaži koja mu je stavljena, na terenu nakon toga delovao dobro. Ubedljivo je dobio prvi gem u nastavku. Janko je uzvratio istom merom, a zatim je Kanađanin, iako je imao problema sa povredom, čuvao svoj servis.
Ne samo da je Kanađanin bio ubedljiv na svoj servis, već i na rivalov, pa je iskoristio priliku da prvi stigne do brejka - 3:1.
Janko je silno želeo da odmah uzvrati ribrejkom. Bio je nadomak toga, ali je posle vođstva od 40:30 srpskog igrača, Kanađanin vezao tri sjajna poena i otišao je na 4:1.
I u naredna dva gema nije bilo iznenađenja - Janko je najpre smanjio na 2:4, ali je Raonić "sa nulom" stigao do ubedljivog vođstva - 5:2 i na korak od izjednačenja u meču.
Janko nije dozvolio visokom Kanađaninu da iskoristi prvu priliku (iako je morao da spasava je brejk loptu), smanjio je na 3:5 i produžio nadu. Ipak, odlični Raonić nije dugo čekao do izjednačenja u setovima. Dobio je bez problema gem na svoj servis (6:3) i posle gotovo tri sata igre uveo duel u odlučujući, pet set.

PETI SET
Nastavlja se žestoka borba na terenu. Trče Tipsarević i Raonić za svaku loptu i za sada čuvaju svoj servis - 1:1.
Crnogorac koji nastupa za Kanadu kao da ne oseća više posledice izvrnutog zgloba, bori se kao lav, pa je na servis Janka stigao do izjednačenja 40:40, ali je Srbin u dužoj razmeni poena vezao dva odlična i poveo sa 2:1. Slično je pripretio i Janko u narednom gemu, stigao je do 30:30, ali je uspeo Raonić da dođe do izjednačenja - 2:2.
Borba nerava se nastavlja, iako je evidentan umor na licima igrača. Hrabro je odigrao srpski reprezentativac u petom gemu. Iskoristio je jedan izlazak Raonića na mrežu da dvoručnim bekhendom pogodio levi deo nebranjenog dela terena, a zatim je snažnim servisom dobio gem - 3:2.
Raonić mu je odmah odgovorio istom merom - zahvaljujući seriji as udaraca (3:3). Kanađaninu je to bio osmi as u samo tri servis gema!
Janko ne haje za "bombe" protivnika. Na svoj servis zadržao je hladnu glavu i mirnu ruku i sa tri sjajna prva servisa stigao je do 4:3. To je veoma važno, jer nema taj-brejka i prva greška i pad koncentracije mogli bi da budu presudni.
Tipsarević, koji ima veliko iskustvo igranja mečeva u pet setova (gotovo da je specijalista za to) toga je svestan, pa je odmah "pritisnuo" protivnika i stigao do 30:0. Međutim, ne da se Raonić, odgovorio je sjajnim servisima i sa četiri vezana poena sprečio je iznenađenje - 4:4.

Tipsarević propustio meč loptu!!!
Ostao je Janko hladnokrvan posle serije Raonića, dobio je gem na svoj servis takođe sa četiri poena u nizu - nema brejka (5:4). A onda je krenuo u žestoki napad - posle duple servis greške protivnika stigao je na 40:40, zatim i do brejk, odnosno meč lopte, a onda je Raonić servirao i pogrešio... Iskoristio je međutim drugi servis i spasao meč loptu, a onda izleteo na mrežu i profitirao - stigao je do prednosti, a zatim as udarcem izjednačio na 5:5. Bitka se nastavlja...
Iako je bio bio na korak od trijumfa, Janko nije klonuo. U narednom gemu brzo je obavio posao sa uspehom, dobio ga je sa "nulom", poveo sa 6:5, i opet sav pritisak prebacio na protivnika jer ga je naterao da servira za opstanak.
Raonića je opet služio servis, pa nije bilo dramatike, i on je uzvratio "sa nulom" - 6:6.
Janko mirnom i staloženom igrom stiže do 7:6 i nove prilike da protivnik možda pogreši pred pritiskom. Krizirao je malo Raonić, bilo je 30:30, a onda je ipak uspeo da se konsoliduje i izjednači (7:7).
Srpski teniser izuzetno koncentrisan u važnim trenucima. Bez problema opet je osvojio gem na svoj servis - 8:7. Imao je i 30:30 u narednom gemu, ali je Raonić, po već poznatom scenariju sa dva asa opstao - 8:8.
Brejk Raonića! Uspeo je da iskoristi loš period igre Janka i stigne do prvog brejka u petom setu! Kanađanin vodi 9:8 i servira za meč.
To malo bilo je dovoljno za snažnog servisera - on je sa tri vezana asa stigao do visokih 40:0, jedan je omašio (40:15), a zatim opet "bombom", ukupno 34. na meču, rešio duel u svoju korist i doneo izjednačenje svojoj reprezentaciji posle prvog dana.