Vesti
Politika
Šešelj sam sebi produžio boravak u zatvoru
18.09.2013. 20:00
Izvor: Blic
Šešelj sam sebi produžio boravak u zatvoru
Odlukom predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija, Haški tribunal je juče na neodređeno vreme odložio izricanje presude Vojislavu Šešelju koja je lideru Srpske radikalne stranke trebalo da bude izrečena 30. oktobra.
Presuda je odložena zato što je iz raspravnog veća, zbog moguće pristrasnosti, krajem avgusta, na zahtev Šešelja, izuzet sudija Frederik Harhof.
Pošto su tužilaštvo i ostale sudije koje su se protivile izuzeću Harhofa zatražile da ta odluka bude preispitana, odloženo je imenovanje novog sudije, pa je predsedavajući Antoneti ocenio je da izricanje presude u ranije zakazanom roku nije moguće dok se to pitanje ne reši.
Presuda je verovatno bila doneta pre nego što je usvojen zahtev za izuzeće, ali posle toga ona nije mogla da bude saopštena bez Harhofa. Naime, veće je ostalo sa dvojicom sudija, a bez trećeg sudije presuda ne može da se donese, odnosno saopšti. Zbog toga se Tribunal našao u vrzinom kolu. U ovakvoj situaciji, sud mora umesto Harhofa da odredi drugog sudiju, a ako to učini, novi član veća mora da se prvo upozna sa predmetom, pa da onda suđenje počne iz početka uz mogućnost da traje godinama. Odluku Antonetija o odlaganju izricanja presude ocenjujem kao pokušaj da se izmeni ranija odluka o izuzeću i Harhof vrati u predmet - kaže advokat Branislav Tapušković za “Blic”.
Nataša Kandić, regionalna koordinatorka projekta REKOM, veruje da će sud brzo doneti presudu jer su se na izuzeće sudije Harhofa žalili ostali članovi sudskog veća i tužilaštvo.
U početku sam mislila da Šešelj žuri da se vrati u Srbiju, međutim, kod njega postoji visok nivo autodestrukcije i svojim ponašanjem produžava sudski proces i svoj položaj. Najnovijim odlaganjem zbog izuzeća sudije, verovatno želi da dokaže svoje tvrdnje da će biti pred sudom dokle god Tribunal bude postojao - kaže Kandićeva.