Vesti
Sport
Novak se mučio ali pobedio
03.10.2013. 20:00
Izvor: b92
Novak se mučio ali pobedio
Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale turnira serije 500 u Pekingu pobedivši Fernanda Verdaska sa 7:5, 2:6, 6:2.
Srpski teniser će u borbi za polufinale igrati protiv Sema Kverija koji savladao Stanislasa Vavrinku u dva seta.
Bio je ovo deseti međusobni duel Đokovića i Verdaska i šesta pobeda srpskog tenisera koji je bio daleko od svog najboljeg izdanja. Imao je previše oscilacija, ali je ipak odigrao dovoljno dobro da savlada raspoloženog Španca.
Novak je u laganom ritmu dobio uvodni servis gem bez izgubljenog poena, a već u drugom gemu stigao je do prve brejk prilike na meču. Prvu je Verdasko spasao, ali kod druge je napravio duplu servis grešku - 2:0 za Đokovića posle 7 minuta.
Srpski teniser je lako dobio i treći gem na meču, ali nakon toga razigrao se i Verdasko. Španac se 'upisao' u četvrtom gemu, a nakon toga u petom gemu je imao tri brejk lopte da se vrati u meč. Đoković je prve dve spasao odličnim servisima, a kod treće je Verdasko izbacio bekhend u aut - 4:1.
Iako nije vratio brejk, bilo je očigledno da je Verdasko zaigrao znatno bolje nego na samom startu meča. Uz to je malo i popustila koncentracija Đokovića, pa je Španac ipak u 7. gemu vratio brejk. Ponovo je stigao do dve vezane brejk šanse, a kod druge je Novak napravio prvu duplu servis grešku na meču - 4:3.
Usledila su četiri gema u nizu u kojima teniseri koji su servirali nisu izgubili nijedan poen, a onda je u 12. gemu Novak stigao do prvog seta. Izborio se za tri vezane brejk i set lopte, Verdasko je prvu spasao, ali kod druge je napravio dvostruku servis grešku - 7:5 posle 46 minuta.
Bilo je vidljivo da se Novak ne kreće baš kako ume, a to je Verdasko iskoristio početkom drugog seta. U trećem gemu dobio je pet vezanih poena na Đokovićev servis i od 40:0 stigao je do brejka - 2:1. Imao je odličnu priliku srpski teniser da se odmah vrati, već u sledećem gemu došao je do dve vezane brejk šanse, ali usledio je novi pad koncentracije i Verdasko je uz četiri vezana poena potvrdio brejk.
Taj gem kao da je dodatno poljuljao samopouzdanje Đokovića koji je u sedmom gemu ponovo izgubio svoj servis. Srpski teniser delovao je bezvoljno na terenu, smestio je četiri loptice u nizu u mrežu i Španac je došao na korak od od drugog seta. Taj korak napravio je već u sledećem gemu - 6:2 posle 81 minuta.
Treći set Đoković je ipak dobro počeo. Dobio je bez većih problema prvi gem, a već u drugom je stigao do brejka iskoristivši treću brejk šansu. Srpski teniser sigurno je držao brejk viška do sedmog gema kada je Verdasko sa nakoliko sjajnih udaraca stigao do prilike da vrati brejk. Novak je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i uz tri vezana poena došao je na gem od pobede (5:2).
Taj poslednji korak srpski teniser je napravio već u osmom gemu. Četvrtim brejkom okončao je duel 6:2 posle 114 minuta.