Vesti
Sport
Monfis sprečio prvi duel Noleta i Federera posle 11 meseci
10.10.2013. 20:00
Izvor: Blic
Monfis sprečio prvi duel Noleta i Federera posle 11 meseci
Žreb na Mastersu u Šangaju "ukrstio" je Novaka Đokovića i Rodžera Federera, njihov duel očekivao se u četvrtfinalu, ali i pre Noletovog nastupa protiv Fabija Fonjinija postalo je jasno da od prvog duela najboljeg srpskog tenisera i slavnog Švajcarca neće biti ništa ni posle 11 meseci: Federer je u trećem kolu izgubio od Gaela Monfisa sa 6:4, 6:7(5), 6:3.
Poslednji put Đoković i Federer igrali su u finalu završnog Mastersa 2012, a taj meč, odigran 12. novembra prošle godine, u kome je Nole pobedio sa 7:6(6), 7:5, bio je njihov 29. Na jubilarni 30. moraće još da se pričeka.
Monfis je od samog starta stavio Švajcarcu do znanja da ne namerava da ustukne pred njim, a brejk u prvom odigranom gemu bio je najava onog što sledi.
Upravo je taj izgubljeni servis-gem koštao Federera gubitka prvog seta, jer je to bio jedini brejk, a u drugoj deonici se Monfis našao na korak od pobede. Brejkom je poveo sa 4:3, ali je onda Federer odmah uzvratio, a u taj-brejku od 3:5 došao do 7:5 i izborio pravo na treći set.
U njemu, međutim, Federer nije uspevao da izađe na kraj sa upornim Francuzom. Monfis je često delovao kao da ga snaga izdaje, disao je otežano, držao se obema rukama za kolena u pauzama između poena, ali je razmene udaraca mahom sjajno rešavao. Poveo je brejkom sa 3:1 i, osvojeni gem kasnije, činilo se da će lako privesti meč kraju u svoju korist. Ipak, iskusni Federer se nije predavao. Smanjivši zaostatak na 2:4, izgradio je prednost od 15:40 na Monfisove servise, imao dve uzastopne brejk lopte i... stao.
Monfis je uspeo da se izvuče iz te nezgodne situacije, da osvoji taj gem, a nedugo zatim i da trijumfuje, te će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom pomenutog meča Đoković - Fonjini.