Vesti
Sport
Mandarić za "Blic": Zvezda je izazov, ali nije realno da je sad kupim
24.10.2013. 20:00
Izvor: blic
Mandarić za "Blic": Zvezda je izazov, ali nije realno da je sad kupim
U svoje vreme sam pomagao Crvenoj zvezdi, ali u ovom trenutku nije realno da postanem njen kupac, odnosno vlasnik. Daleko sam i imam obaveze u Šefildu, ali Zvezda je džin koji dugo spava i pokušaj njenog povratka u vrh je potencijalni izazov - kaže za “Blic” srpsko-američki biznismen Milan Mandarić, koji već 15 godina ulaže u engleski fudbal.
Privatizacija klubova u Srbiji po Mandariću je jedini izlaz iz krize.
- Bez toga nema oživljavanja klubova jer samo onaj ko ulaže ima veliku odgovornost za njihov uspon i rezultate.
Može li vaš stav o Zvezdi da se promeni?
- Ne poznajem situaciju i imam svoj klub, ali nikad ne reci nikad. Volim fudbal i imam respekt prema zemlji u kojoj sam se rodio i odrastao, pa nikad unapred ne zatvaram vrata za razgovore.
Šta treba da se dogodi da počnete da razmišljate o srpskom fudbalu?
- Prvo, da država pokrene privatizaciju. Što brže to uradi, manje će je koštati! Treba do tančina upoznati stanje u klubu, videti čime raspolaže i čemu teži. Nije uputno pričati napamet o ozbiljnim stvarima, a fudbal je uz strast i emocije ipak biznis.
Za godinu dana u fokusu će biti Zvezda?
- Zvezda danas živi od starih snova i slave. Od velike institucije ostala je bleda senka. Treba je probuditi iz sna, ali za onog ko se u to upusti biće mnogo posla. Nije reč samo o dugovima... Ona se može vratiti, ali treba joj jaka dizalica da je povuče gore!
Do informacija možete doći preko menadžera Lončara, vašeg sestrića?
- Ranko bi mi svakako pomogao da sagledam situaciju... Videćemo jednog dana da li može nešto da se uradi.
Pričalo se o vašem ulasku u Vojvodinu?
- Rekao sam samo da sam prijatelj svih srpskih klubova. Odrastao sam u Novom Sadu, igrao u pionirima Vojvodine i neko je od toga napravio priču. Nije korektno prema javnosti i navijačima.
Čemu onda da se nadaju zvezdaši?
- Sa Zvezdom sam davno sarađivao. Bio sam veliki prijatelj sa doktorom Acom Obradovićem i kasnije sa njenim predsednikom, pokojnim Miladinom Šakićem. Pomogao sam pri dovođenju Piksija Stojkovića i Belodedića. Iz današnje uprave poznajem Dragana Džajića, a imao sam kontakt i sa Partizanom.
Čime se rukovodite kad kupujete klub?
- Potencijalom, ljudima koji ga vode i njihovim ambicijama. Privlače me samo klubovi sa visokim ciljevima, ne oni koji žele samo da prežive. Uz dobru infrastrukturu, najvažnije je okupiti poštene i sposobne ljude u sportskom delu. Zvezda mora da teži da bude najbolja makar u regionu. Titula iz Barija treba da joj bude putokaz, a ne kako će preživeti!
Ima li na „Marakani“ takvog potencijala?
- Zvezda je klub koji uvek zaslužuje poštovanje. Verovatno su i njeni navijači umorni od podrške koja ne daje rezultate. Uz njeno ime i prošlost, i oni su deo tog njenog potencijala i privlačnosti.
Da li se vaša misija u Šefild venzdeju primiče kraju?
- Šefild je gigant engleskog fudbala, sa ogromnim brojem navijača, koji je pao nisko, slično Crvenoj zvezdi. Podigli smo ga i uveli u drugu ligu, ali se ponovo uspavao. Ostaću u klubu još ovu sezonu, pa odlazim. Pre toga, želim da se klub izvuče i učvrsti u sredini Čempionšipa.