Vesti
Sport
Đorđević: Da pobedimo Španiju!
25.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Đorđević: Da pobedimo Španiju!
Novi selektor u prvom obraćanju javnosti otkrio svoj prvi "mali, lični cilj". Nije pristalica pozivanja stranaca. Zahvalio se starijim kolegama i otkrio da će pre svih pozvati Dušana Ivkovića.
Proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Đorđević i formalno je nasledio Dušana Ivkovića na mestu selektora Srbije.
Njegovo prvo javno izlaganje u novoj ulozi izazvalo je veliku pažnju medija, koji su napunili salu za konferencije "Kuće košarke". Novi selektor seo je pred novinare u društvu predsednika Saveza Dragana Đilasa i potpredsednika Dejana Bodiroge, sa kojim je i prvi put razgovarao o povratku u srpsku košarku.
"Sa Bodirogom sam i počeo pregovore o svom angažmanu. Dužan sam vama (novinarima) izvinjenje jer se nisam javljao na pozive, ne bih hteo da to pogrešno shvatite. Tako sam postupio zbog ozbiljnosti i odgovornosti pozicije i posla koji mi je bio ponuđen... Ovo je velika čast za mene, kao i velika odgovornost, koja uz čast i ide", prve su reči novog trenera "orlova".
Dobro je upoznat sa težinom posla koji ga očekuje.
"Svestan sam da će biti teško, iako sam 'na jedan' odgovorio sa "da".
Saradnike na klupi reprezentacije nije hteo da imenuje. Rekao je da još nije razgovarao sa igračima i otkrio koga će prvog pozvati posle današnjeg boravka u Savezu.
"Pozvaću Dušana Ivkovića. Sa njim nisam razgovarao, ali je prvi na listi osoba koje ću pozvati posle ovog sastanka. Nadam se da će ostati velikodušan i izneti u razgovoru sa mnom svoje stavove, razmišljanja...".
Svojim iskusnijim kolegama je zahvalio na podršci.
"Video sam po medijima veliku podršku košarkaške javnosti, košarkaških legendi i to jako cenim. Izuzetno sam zahvalan Kariju Pešiću, Boži Maljkoviću, Željku Obradoviću, Boši Tanjeviću, Moki Slavniću, da nekog ne zaboravim. Želim da i sa njima razgovaram i od njih takođe čujem savete".
Đorđević je uspešnu igračku karijeru završio 2005. godine. Potom je bio trener Olimpije i Treviza (Benetona). Na novu funkciju je stupio sa jasnom ambicijom.
"Bez obzira na to što jako cenim postavke i prognoze Saveza, imam i svoj mali, lični cilj. To je da pobedimo Španiju. Do ostvarenja tog cilja možemo doći samo teškim i napornim radom... Više nismo velesila, ali nam to ne oduzima pravo da radom to postignemo".
Prvi veliki izazov očekuje ga tokom leta 2014. godine, kada će voditi reprezentaciju na FIBA Svetskom kupu u Španiji.
"Imamo zrelu generacijsku grupu, koja sazreva i koja je ove godine čak i u pravim klubovima. Svako ima motiv više da dokaže reprezentativni kvalitet, motiv i ambiciju da bude pobedničkog tima", rekao je i podvukao:
"Sve mi je jasno. Vruć krompir je kod mene i spreman sam"
Kako se boriti protiv otkaza igrača?
"Puškama (smeh)! Šalim se. Ličnim angažovanjem, mojim pre svega. Bez svih nas se može, ali bez igrača ne. Treba im posvetiti pažnju. Otkaza će biti i to je jasno. Pokušaću da uspostavim pravi odnos i da motrim na igrače koji svojom formom zasluže poziv. Moja dužnost će biti da razgovaram sa igračima, da pričam sa njihovim trenerima, da vidim njihov odnos prema igri, psihofizičko stanje...".
Potpredsednik Saveza Dejan Bodiroga, bivši Đorđević saigrač, dodao je na to da su reprezentativci oduvek održavali kontakt sa krovnom organizacijom kroz komunikaciju sa trenerom.
"Naravno da je Savez kuća svih, vrata su svima otvorena i toga je uvek bilo. Ali, naše iskustvo je takvo da očekuješ poziv trenera da bi čuo da li dolaziš na pripreme", rekao je Bodiroga, a selektor potvrdio:
"Nikad kao igrač nisam bio u kontaktu sa Savezom".
Bodiroga je potom precizirao i još neke nadležnosti koje će novi prvi trener reprezentacije preuzeti.
"On nije angažovan 'part time', već potpuno, da bi uspostavio kontakt sa igračima i u inostranstvu i u zemlji. Takođe, jako će biti važno i da radi sa mladima... Zadatak će biti i obilazak košarkaških centara po zemlji", prezicirao je potpredsednik KSS.
Dragan Đilas, predsednik Saveza, iskazao je zahvalnost i Dušanu Ivkoviću na urađenom i Aleksandru Đorđeviću na prihvatanju funkcije. Otkrio je da pregovori nisu dugo trajali.
"Pregovori su išli lako i bez uslovljavanja i na tome sam zahvalan Saši. Verujemo u njegovo košarkaško znanje i njegovu odluku da se posveti trenerskom pozivu, za koji ima sve predispozicije. Poznajem ga 35 godina, iz kraja u kojem smo zajedno odrasli. Biće potpuno angažovan u Savezu i imaće odrešene ruke u izboru saradnika", rekao je predsednik KSS
Novog selektora ne želi da optereti rezultatom, ali i ističe da je jasno da se od košarkaške reprezentacije Srbije rezultati uvek očekuju.
"Cilj će biti borba za medalje u Ukrajini i plasman na Olimpijske igre kroz to Evropsko prvenstvo. Mislim da po kvalitetu zaslužujemo da se vratimo na to takmičenje posle dva propuštena turnira", podvukao je Đilas.