Vesti
Sport
Novak: Vavrinka je zaslužio pobedu
21.01.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Novak: Vavrinka je zaslužio pobedu
Najbolji srpski teniser posle eliminacije u četvrtfinalu Aus Opena izjavio da je pokušao da pruži maksimum, ali da je rival bio bolji, mentalno jači i da zbog toga ide u polufinale.
Stanislas Vavrinka prekinuo je četvrti pohod u nizu Novaka Đokovića ka tituli na Australijan Openu.
Posle maratonskog meča slavio je sa 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 i izborio plasman u polufinale. Novak Tvrdi potpuno zasluženo.
"Sten je iskoristio svoje mogućnosti i zaslužio je veliku pobedu. Dao sam maksimum, sve od sebe na terenu, ali to nije bilo dovoljno ovog puta. Vavrinka je pokazao veliku mentalnu snagu i zaslužio je pobedu. Ja samo mogu da mu čestitam", rekao je Novak neposredno posle poraza.
"Naravno da sam razočaran zbog poraza, ali sutra je novi dan i moram da prihvatim da ne možete da dobijete svaki meč", dodao je Nole.
A Vavrinka, sa druge strane, uspeo je da posle 14 poraza u nizu konačno upiše trijumf protiv drugog tenisera sveta. U reprizi maratonskog duela od prošle godine napravio je iskorak i stigao do velikog uspeha.
"Prošle godine bilo je veoma teško, i u ovom duelu sam se trudio da igram bolje nego tada. Na kraju sam ipak pobedio Novaka, koji je neverovatan šampion i koji se nikada ne predaje. Ja sam mnogo, mnogo, mnogo, mnogo srećan", rekao je Švajcarac, koji je prvi put posle US opena prošle godine, uspeo da se domogne polufinala grend slem turnira.
"Igrao sam strpljivo, bio sam usresređen na svaki poen i konstantno sam se trudio da budem agresivan. Takođe sam i veoma umoran, ali sam to prevazišao i uspeo da dobijem meč. Bio sam maksimalno koncentrisan i nisam dozvolio Novaku da uradi više", dodao je osmi teniser sveta.
Đoković je rekao da ga ne bi iznenadilo da Vavrinka trijumfuje na Australijan Openu.
"Ne bi to bilo veliko iznenađenje, ima mnogo više samopouzdanja nego u poslednjih godinu, godinu i po. On nastupima na velikim turnirima zaslužuje da bude tu gde je sada".
Novak se posle eliminacije, prve na Australijan Openu u četvrtfinalu još od 2010. godine, osvrnuo na celokupan uspeh na tom turniru u karijeri.
"Moram da budem ponosan na sve uspehe koje sam ostvario u Melburnu prethodnih godina. Definitivno je ovo moj najuspešniji turnir u karijeri. Na Rod Lejver Areni igrao sam najuzbudljivije mečeve i zaista volim taj teren", dodao je Novak.
Đoković tako prvi put posle četiri godine i poraza od Žoa Vilfreda Conge pakuje kofere posle četvrtfinala, a Vavrinka se sprema za duel sa Tomašom Berdihom u polufinalu.
"I na tom duelu protiv Berdiha biće najvažnije da budem agresivan od starta, kao i da igram dobro sve vreme sa osnovne linije", rekao je Švajcarac, koji je protiv sedmog igrača sveta do sada odigrao 13 mečeva i dobio osam, uključujući i tri poslednja od četiri u 2013. godini.

O DEJVIS KUPU
Novak Đoković ostvaio je otvorenu mogućnost da se uskoro opet sastane sa Vavrinkom, ali u Dejvis kupu. Srbija u prvom kolu Svetske grupe sledeće nedelje igra protiv Švajcarske u Novom Sadu. Nole je rekao da je još rano da govori o tome. "Videćemo, isuviše je rano, upravo sam došao sa terena. Odlučiću narednih dana".