Vesti
Sport
Šoštar: Bez pomoći nema Lige šampiona
06.02.2014. 20:00
Izvor: RTS
Šoštar: Bez pomoći nema Lige šampiona
Bez finansijske pomoći, moraćemo da istupimo iz Lige šampiona, rekao predsednik Vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar. Sponzori krše dogovore. Za normalno funkcionisanje kluba potrebno oko 200.000 evra, dok klub duguje oko 700.000 evra.
Predsednik Vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar rekao je da će klub istupiti iz Lige šampiona ukoliko u narednim danima ne dobije obećanu novčanu pomoć.
"To bi bila katastrofa, ali bez te pomoći je - neminovnost. To je nešto što se nikada nije dogodilo, a pogotovo ne klubu koji ima ime, koji je uradio sve što je uradio i koji je godinama vukao državni vaterpolo, uz dužno poštovanje prema svima ostalima", rekao je Šoštar novinarima na izuzetno posećenoj konferenciji na Banjici.
Predstavnici Partizana i Crvene zvezde su avgusta 2013. godine u Vladi Srbije razgovarali sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, i tom prilikom je klubovima obećana pomoć.
Šoštar je podsetio da je 8. avgusta dogovoreno da se pomogne Partizanu i da crno-beli bez te obećane pomoći, kako je rekao, ne mogu dalje.
Šoštar je objasnio da je klubu za normalno funkcionisanje dovoljno između 200.000 i 250.000 evra, a da je Partizanu obećana pomoć od 100.000 evra. On je objasnio da dogovor nisu poštovali sponzori i da je to "stopirano na nekom nižem nivou".
"Dogovor nisu poštovali sponzori. Sve to je dogovoreno, a onda su sponzori na nekom 'stend baju'... Kada kažem - niži nivo, mislim na direktore preduzeća. Ne znam zašto su to zaustavili, mogu samo da nagađam, ali to bi onda otvorilo veliku polemiku", rekao je Šoštar.
Predsednik crno-belih je rekao i da bi svi klubovi koji nastupaju u Ligi šampiona, prema pravilniku Grada, trebalo da dobiju određene subvencije, ali da Partizan, iako je takmičenje na polovini, nije dobio ni dinar.
"Prema informacijama koje imam, nema ni najava da će se to desiti, a odigrali smo polovinu takmičenja u Ligi šampiona. Situacija jeste teška, iako novac nismo dobili na početku takmičenja, 'ajde da makar bude u prvoj polovini", kazao je on.
Šoštar je istakao da trenutna teška situacija nije nešto što je nastalo u poslednje vreme, već da traje godinama i objasnio da su Partizanu sva vrata u javnim preduzećima zatvorena, a na dodatno pitanje o kojim je firmama reč i sa kim je razgovarao, on je rekao da je problem to što niko ne želi da razgovara s njima.
"Mi ne možemo da dođemo na razgovor, a tamo gde smo bili nikada nismo dobili odgovor. Sve se to pretvorilo u moje svakodnevno zvanje sekretarica i prolongiranja od danas do sutra, i nikada nam ništa nije rečeno", rekao je Šoštar.
On je dodao da Ministarstvo omladine i sporta pomaže koliko može i da je Partizanu, Crvenoj Zvezdi i Radničkom dato 2,3 miliona dinara.
Na novinarsko pitanje koliki je dug Partizana, Šoštar je rekao da je oko 700.000 evra.
"Dug je isti kao i pre tri-četiri godine, zato što smo svake godine obarali budžet ekipe, ali iznosi između 600 i 700 hiljada evra", kazao je on.
Šoštar je istakao da je klub, iako u ovoj teškoj situaciji, sa ekipom čiji je prosek 20 godina, napravio dobre rezultate.
"Pokazali smo da možemo da se nosimo sa svim ekipama. Ovo jeste budućnost srpskog vaterpola... Da li bi trebalo da svi da odu odavde, pa da neko kaže da ovo što ja pričam nije tačno. To jeste tačno, ali moramo da ovoj deci obezbedimo budućnost koju zaslužuju", rekao je Šoštar.
"Niko nema prava da im to uskraćuje. Pričamo o tome kako da preživimo, a ne daj bože da pričamo o tome da hoćemo da vratimo nekog igrača sa kojim bismo možda i mogli da osvojimo šampionat", dodao je on.
Partizan ove godine 15. marta slavi 50 godina od osvajanja prve titule prvaka Evrope.
On je dodao da igrači imaju razumevanja za situaciju u klubu i da im se on zahvaljuje na tome, ali da zna da oni nemaju ništa od toga.
Finalni turnir Kupa Srbije, koji je nedavno organizovala Crvena zvezda, za šta je dobila pomoć Grada, Šoštar je naveo kao dobar primer pomoći i dodao da gradsko veće treba da se ophodi prema svima na isti način.
"Koliko turnira smo mi organizovali, a nikada ni dinar nismo dobili za to, ni za finalni turnir Lige šampiona ništa nismo dobili. Treba pomoći klubovima, i nama treba nešto da se da, ne smeju da postoje dvostruki aršini", zaključio je Šoštar.