Vesti
Sport
Vojvodina: Nikolić i kum nas opljačkali!
11.02.2014. 20:00
Izvor: RTS
Vojvodina: Nikolić i kum nas opljačkali!
Fudbalski klub Vojvodina oštećen je za 19.566.493 dinara jer je juče puštena menica sa tim iznosom preduzeću "Dehatklon" iz Beograda, sa kojim Vojvodina nema nikakve veze, rekao je generalni sekretar Novosađana Radisav Rabrenović. Osumnjičeni Nikolić odbacuje optužbe.
Puštanjem menice na ime preduzeća "Dehatklon" iz Beograda, novosadska Vojvodina oštećena je za novčani iznos od 19.566.493 dinara, izjavio je gensek kluba Radisav Rabrenović.
On je na konferenciji za novinare održanoj u Fudbalskom centru "Vujadin Boškov" u Veterniku istakao da je preduzeće "Dehatklon", u vlasništvu Petra Nikolića, ranije zaposlenog u klubu, koga je i optužio da je zajedno sa svojim kumom Dejanom Grabovcem, zaposlenim u Hipo banci, realizovao puštanje sporne menice.
"Da je menica u opticaj stavljena dan ranije, mi bismo videli da se radi o prevari i stopirali bi njenu realizaciju, ali Nikolić i njegov kum su čekali momenat kada na račun Vojvodine legne novac od transfera Nebojše Kosovića u belgijski Standard, i istog trenutka aktivirali menicu koja je realizovana za manje od deset minuta", rekao je Rabrenović dodajući da pomenuta menica nikada nije bila zavedena u knjigama kluba, da je izdata 29. maja 2013. godine, a da je registrovana 9. decembra prošle godine.
Prema Rabrenovićevim rečima, menica po zakonu nije mogla biti izdata, kao ni registrovana, jer je u tim periodima račun kluba bio u blokadi. Osim toga generalni sekretar Vojvodine izneo je tvrdnju da je Nikolićev kum Grahovac, koristeći svoj pečat i svoj potpis, izvršio registraciju menice.
"Čak i da je menica na validan način bila izdata i registrovana, FK Vojvodina nikada nije imao nikakav odnos sa firmom za čiji račun je aktivirana dnevnica. Ovo je urađeno u saradnji sa Hipo bankom, koja je u skladu sa dobrim poslovanjem morala da obavesti svog klijenta, odnosno Vojvodinu, kada se radi o tako velikim iznosima, da je u postupku aktiviranje menice, međutim, to banka nije uradila iako je dobro naplaćivala sve provizije saradnje sa Vojvodinom", rekao je Rabrenović.
On je naveo da je plan Vojvodine da od Hipo banke zahteva obeštećenje, naglasivši da će, ukoliko se rukovodstvo banke ogluši o taj zahtev, klub na različite načine upoznati javnost "sa stvarima koje ta banka radi".
"Prema banci nećemo imati milosti. Cilj nam je da nam Hipo banka vrati novac, a neka Petar Nikolić i njegov kum odgovaraju pred nadležnim organima", istakao je Rabrenović, dodajući da je pred nadležnim organima pokrenuo postupak povraćaja sredstava u iznosu od oko šest miliona dinara, koja je, kako je rekao, nekadašnji sportski direktor FK Vojvodina Miroslav Vislavski, "podigao iz kluba za kupovinu nekog stana", a za šta postoji sudska presuda da "novac pripada klubu".
Jučerašnjim aktiviranjem sporne menice, prema Rabrenovićevim rečima, ozbiljno je ugrožena budućnost FK Vojvodina koji će se svim zakonskim sredstvima boriti za svoj novac. On je istakao i da je dobio informaciju da je banka uspela da blokira oko osam miliona dinara, dok je sav ostali novac u roku od pola sata prebačen na račune drugih firmi.
Petar Nikolić, koga rukovodstvo FK Vojvodina okrivljuje da je na nezakonit način klubu oteo oko 170.000 evra, juče je nekoim medijima izjavio da poziva i policiju i tužilaštvo i sve nadležne organe da što pre sprovedu istragu i utvrde nepravilnosti.
Međutim, kako tvrde čelni ljudi novosadskog superligaša, Nikolić je juče dobio poziv od policije kako bi dao izjavu o navedenom slučaju, ali se nije odazvao pozivu i, kako su rekli, "sada ima status lica u bekstvu".
Nikolić je danas izjavio Tanjugu da neko ko "potpuno normalno sedi u svom stanu u Novom Sadu ne može imati status lica u bekstvu", ističući da čeka validan pismeni poziv istražnih organa i da će se na taj poziv odazvati.
"Verujem da Srbija nije država u kojoj se stvari obavljaju telefonom. Čekam da dobijem pismeni poziv i na njega ću se odazvati kada ga dobijem", rekao je Nikolić, naglasivši da stoji iza poziva svim nadležnim organima da detaljno ispitaju taj slučaj.
Upitan da prokomentariše Rabrenovićeve optužbe na njegov račun i račun njegovog kuma, Nikolić je kratko rekao da se za vreme svog boravka "naslušao nebrojeno mnogo gluposti i da je ova današnja samo jedna u nizu.
Petar Nikolić je, kako je naglasio, u FK Vojvodina proveo dve godine, a radio je na mestu direktora marketinga kluba.