Vesti
Politika
"Aneksija Krima sramota 21. veka"
26.03.2014. 20:00
Izvor: Akter
"Aneksija Krima sramota 21. veka"
Evropska unija i SAD neće priznati rusku nezakonitu aneksiju Krima koja je sramota 21. veka, rekao predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej
Van Rompej je istakao posle samita EU-SAD u Briselu i dodao da EU podržava težnju naroda Ukrajine ka boljem životu. da je prvi prioritet smanjenje tenzija, i u tom smislu kao pozitivne korake naveo rusku podršku za posmatračku misiju OEBS u Ukrajini, kao i sastanak šefova diplomatije Rusije i Ukrajine pre dva dana u Hagu, na Svetskom samitu o nuklearnoj bezbednosti.
On je istovremeno upozorio da su Evropljani i Amerikanci spremni da intenziviraju sankcije odgovornim pojedincima i entitetima, ukoliko se nastavi eskalacija ukrajinske krize.
"Sankcije su krajnje sredstvo. Cilj je rešenje do kojeg će se doći pregovorima, uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i medjunarodnog prava", istakao je Van Rompej.
Predsednik Evropskog saveta dodao je da je na današnjem samitu EU i SAD bilo reči i o Iranu, kao i o pokušajima da se okonča "užasni" trogodišnji rat u Siriji.
Rekao je da su lideri EU i SAD razgovarali i o ekonomiji, s akcentom na postepen oporavak Evrope. Naveo je da bi rast evropske ekonomije iduće godine trebalo da bude dva odsto.
"Sada je fokus na jačanju osnovnih ekonomskih principa i otvaranju više radnih mesta. Prošle nedelje smo stavili tačku na formiranje Bankarske unije - kamena temeljca jače evrozone", istakao je Van Rompej.
Rekao je da je na današnjem samitu bilo reči i o energetskoj bezbednosti i šta može da se ucini da Evropa smanji zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije, najavivši da će uskoro o tome raspravljati ministri energetike sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G-7).
Van Rompej je zaključio da je jačanje ekonomskih veza Evrope i SAD "moćan politički znak" i način da se svetu pokaže da su evropska i američka ekonomija zasnovane na pravilima.
U Briselu je danas rano popodne počeo sastanak američkog predsednika Baraka Obame sa sa najvišim funkcionerima Evropske unije.
"Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost”", poručio je Barozo u saopštenju dan pre samita i dodao da su EU i SAD spojeni “nezamenljivim strateškim partnerstvom”.
Van Rompej je u svom saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada se sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.
EU i Rusija su odvojeno uveli sankcije istaknutim ruskim političarima koje smatraju odgovornim za aneksiju Krima, a danas će pokušati da se dogovore o koordinaciji Vašingtona i Brisela kad je reč o daljim koracima u odnosu na Moskvu.
Američki predsednik je jutros u društvu belgijskog kralja Filipa i premijera Elij De Rupa položio venac na Flamanskom polju nedaleko od Brisela, gde je sahranjeno nekoliko stotina američkih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.
Obama bi popodne trebalo da se sastane i sa generalnim skretarom NATO Anders Fog Rasmusenom, nakon čega će otputovati u Rim, gde će se sutra sresti sa italijanskim državnim vrhom i papom Franjom.