Vesti
Sport
Ako klubovi kažu, može finale Zvezda - Partizan!
22.05.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Ako klubovi kažu, može finale Zvezda - Partizan!
Direktor takmičenja KLS Dragan Gogić za MONDO je potvrdio postojanje inicijative da se Mega i Radnički odreknu nastupa u polufinalu plej-ofa.
I kada se igra redovnim ritmom, košarkaška Superliga Srbije je intenzivno takmičenje, jer podrazumeva odigravanje 14 kola za manje od dva meseca.
Poplave, zbog kojih je u zemlji uvedeno vanredno stanje i obustavljena sva sportska takmičenja, postavile su klubovima i rukovodstvu Superlige ozbiljan logistički izazov.
Postoje jake indicije da će Vlada Srbije u petak ukinuti deo odredaba vezanih za vanredno stanje, čime će biti ispunjen prvi preduslov da prvenstvo bude nastavljeno. Šta i kako dalje - rešavaće se u subotu od 11 časova, na sednici Predsedništva Udruženja klubova KLS.
"Vodimo se preporukama Ministarstva sporta i omladine i Košarkaškog saveza Srbije, kao naše krovne organizacije, a paralelno pratimo stanje na terenu. Pod tim podrazumevamo situaciju u dvoranama klubova (pogotovo u Pioniru, gde su smeštena raseljena lica - prim.aut) i na pristupnim saobraćajnicama. Partizan u sledećem kolu treba da gostuje u Kosjeriću, Radnički iz Kragujevca ide u Valjevo, FMP ide u Čačak...", rekao je za MONDO direktor takmičenja KLS Dragan Gogić.
Ako sve bude u redu, mečevi 10. kola Superlige biće zakazani za utorak 27. april, što bi značilo da se takmičenje - u odnosu na prvobitni raspored, utvrđen 31. marta - nalazi u zaostatku od tri kola.
Na poslednjoj sednici Predsedništva već je odlučeno da se preostalih pet kola igra ubrzanim ritmom, sa po jednim danom pauze između dva kola.
Tako bi se ligaški deo sezone završio 3. ili 4. juna i bilo bi nadoknađeno gotovo sve izgubljeno vreme, jer je originalno bilo predviđeno da se poslednje kolo igra 31. maja i 1. juna.
Međutim, na Predsedništvu u utorak se "zakotrljala" krajnje neobična ideja - da se radi dodatne uštede vremena Mega Vizura i Radnički odreknu nastupa u polufinalu plej-ofa, pa da Crvena zvezda Telekom i Partizan odmah počnu finale!
"Takva inicijativa postoji", potvrdio je Gogić.
Prema nezvaničnim informacijama, potvrđenim iz više izvora, predlog je potekao od predstavnika Mege Miodraga Ražnatovića, a Radnički je saglasan...
"Stav lige je da mora da ispoštuje dogovor neposrednih proizvođača, odnosno klubova. Kancelarija lige sa mnom na čelu je izvršni organ. Ja podnosim izveštaje Predsedništvu i sprovodim njegove odluke. Dajem mišljenje, ali nemam pravo glasa", pojasnio je direktor takmičenja.
Dakle, ako Mega i Radnički to budu "aminovali", prvi put od uvođenja plej-ofa u Srbiji, doigravanje će biti svedeno na finalnu seriju.
"Sve resurse stavićemo u službu sprovođenja dogovora, a neće nam biti nimalo lako, jer će sudije, delegati i kontrolori dan posle utakmice do 10 sati ujutru morati da dostave izveštaje u elektronskoj formi, kako bi kancelarija lige do 12 časova obavila sve neophodne aktivnosti vezane za sledeće kolo", objasnio je Dragan Gogić.
To podrazumeva žrebanje sudija, imenovanje ostalih službenih lica, kao i izricanje eventualnih kazni i suspenzija, što se direktor takmičenja nada da će biti svedeno na minimum.
Podsetimo da se najvažnija borba u Superligi ne vodi u plej-ofu, već u ligaškom delu i to za prva tri mesta na tabeli, jer ona garantuju besplatnu "vizu" za ABA ligu 2014/15, dok četvrtoplasirani klub mora da "overi" učešće u regionalnom takmičenju uplatom 150.000 evra.
Plej-of se igra za titulu prvaka države, čije osvajanje i plasman u finale su isključivo stvar prestiža.