Vesti
Sport
Partizan među nosiocima u kvalifikacijama za Ligu Evropa
04.06.2014. 20:00
Izvor: RTS
Partizan među nosiocima u kvalifikacijama za Ligu Evropa
Ukupno 80 klubova će igrati u drugom krugu kvalifikacija za Ligu Evropa, a Partizan je na šestom mestu među nosiocima. Među mogućim protivnicima, nalaze se i Spartak iz Trnave, Đer i Ferencvaroš, Aberdin i Košice. Ako prođe u treće kolo, potencijalni rivali su Groningen, Sivaspor, AIK Stokholm, Liteks i Geteborg. U poslednjem kvalifikacionom kolu, Partizan je trenutno poslednji nosilac u žrebu, a ako dođe do plej-ofa, "99 odsto" će ostati među nosiocima.
Fudbaleri Partizana će se u predstojećoj sezoni takmičiti u kvalifikacijama za Ligu Evropa, a ako dođu do plej-ofa za plasman u grupnu fazu, gotovo sigurno će biti nosioci.
Partizan će takmičenje u kvalifikacijama početi u drugom kolu, utakmicama 17. i 24. jula, a žreb će se obaviti 23. juna.
Kako se navodi na sajtu Partizana, ukupno 80 klubova će igrati u drugom krugu, a Partizan je sa 14.825 bodova na šestom mestu među nosiocima. Među mogućim Partizanovim protivnicima, koji se nalaze od 41. do 80. mesta na listi, nalaze se i Spartak iz Trnave, mađarski Đer i Ferencvaroš, škotski Aberdin i Košice iz Slovačke.
Njima bi se mogle dodati i ekipe iz bivše Jugoslavije, ali i dva predstavnika Albanije. Pre glavnog žreba, biće formirane podgrupe (sa po osam ili deset ekipa), pa će broj potencijalnih rivala Partizana biti sveden na četiri, pet klubova.
Ako prođe u treće kolo kvalifikacija, u kome će učestvovati 58 ekipa, Partizan će biti među 29 nosilaca, na 15. mestu. Među potencijalnim rivalima Partizana biće ekipe koje su po koeficijentu između 30. i 58. mesta na listi, a tu su holandski Groningen, Sivaspor iz Turske, AIK Stokholm, Liteks iz Bugarske i Geteborg iz Švedske.
Tu su još i norveški Tromso, danski Brondbi i škotski Madervel.
Žreb za utakmice trećeg kola obaviće se 18. jula, a utakmice su na programu 31. jula i 7. avgusta.
U poslednjem kvalifikacionom kolu, u plej-ofu igraće 62 ekipe.
Partizan je trenutno poslednji (31) nosilac u žrebu, a ako dođe do plej-ofa, "99 odsto" će ostati među nosiocima, navodi se na sajtu.
"Za to što nije 100 odsto sigurno 'zaslužan' je sistem kvalifikacija koji bi, pod potpuno nepovoljnim raspletom po crno-bele, u žreb plej-ofa mogao da preseli jednu ili više ekipa iz kvalifikacija za Ligu šampiona koje imaju jači koeficijent od crno-belih. Istovremeno bi u kvalifikacijama za Ligu Evropa svi favoriti koji imaju jači koeficijent od Partizana morali 'neokrnjeni' da stignu do žreba za plej-of", piše na sajtu.
Među ekipama koji nisu nosioci, od 31. do 62. mesta na listi, nalaze se i italijanski Torino, holandski Fejnord, norveški Rozenborg, Dinamo iz Moskve, portugalski Rio Ave i hrvatska Rijeka.
Žreb za plej-of obaviće se 8. avgusta, a utakmice su na programu 21. i 28. avgusta.