Vesti
Sport
Uspeh karijere na čekanju: Jovanovski propustila meč lopte i ispala sa Vimbldona!
28.06.2014. 14:00
Izvor: Blic
Uspeh karijere na čekanju: Jovanovski propustila meč lopte i ispala sa Vimbldona!
Bojana Jovanovski nije uspela da ostvari uspeh karijere pošto se nije plasirala u osminu finala Vimbldona nakon poraza od češke teniserke Tereze Smitkove sa 4:6, 7:6(5), 10:8.
Jovanovski je u drugom kolu izbacila devetu teniserku sveta Viktoriju Azarenku, tako da je na papiru Smitkova bila znantno lakši protivniku i prepreka koja predstavnicu Srbije odvaja od još većeg uspeha na nezvaničnom prvenstvu sveta u tenisu.
Uspevala je Bojana da se plasira u osminu finala na Gren slem turnirima, 2013. godine na Australijan openu, ali bi joj sigurno, još miliji bio, plasman među 16 najboljih na Vimbldonu.
Smitkova je bolje ušla u meč i već na startu realizovala prvu brejk loptu, ali je Jovanovski u narednom gemu odmah vratila oduzeti servis. Interesantno je da u prvom setu nije bila više nijedna prilika da protivnice jedna drugoj odumu servis sve do desetog gema kada jedini brejk loptu Jovanovski pretvara u set (6:4).
Ni u nastavku duela okršaj nije ličio na ženski tenis prešaran brejkovima, jer su Srpkinja i Čehinja grčevito čuvale svoje servise sve do sedmog gema kada joj je naglo popustila koncentracija, te je sa dve greške veoma lako prepustila brejk protivnici (3:4).
Ipak, Jovanovski se, korak po korak, vraćala standardnoj igri, pa je već u desetom gemu, koji joj je bio srećan i u prvom setu, uspela da stvori tri brejk prilike od kojih je iskoristila drugu i tako vraila šansu da meč završi nakon dve deonice (5:5).
Došlo se do taj-brejka, iako je u 11. gemu Bojana imala meč loptu, a odlučujućoj borbi Smitkova je napravila mini brejk koji joj je, uz dva sačuvana servisa doneo vođstvo od 3:0. Uz malo sreće i pomoći mreže, srpska teniserka se održala u setu, spasla dve set lopte na protivnicin servis, ali ne i poslednju na svoj, tako da se ušlo u treću deoncicu.
Činilo se da Smitkova mnogo bolje igra, da više napada i pogađa, manje greši, pa je u šestom gemu došla do prednosti brejka (2:4), ali to nije dugo trajalo, jer je već u narednom gemu vraćeno ono što je bilo izgubljeno. Velika borba trajala je sve do 5:5 kada je Bojana počela mnogo bolje da čita servis protivnice, a zatim napravi brejk. Uspeh karijere bio je zagarantovan tek nakon još jedne razmene brejkova, i loptice koja je, odbivši se od mreže, ušla u polje Smitkove koja je odmah zaplakala, pa je predstavnica mogla da proslavi oduzimanje servisa.
Ni klackava osećanja nisu bila prednost Bojani koja je dopustila preokret i eliminaciju protiv znantno lošije rangirane teniserke. Smitkova će se za još veći uspeh i četvrtfinale Vimbldona boriti protiv pobednice duela Lusi Safarove i Dominike Cibulkove.