Vesti
Sport
Đoković u finalu Vimbldona!
04.07.2014. 20:00
Izvor: Blic
Đoković u finalu Vimbldona!
Novak Đoković se plasirao u finale Vimbldona savladavši Bugarina Grigora Dimitrova posle četiri seta igre sa 6:4, 3:6, 7:6(2), 7:6(7), pa će se, nakon što je u finišu meča spasio četiri set-lopte, u borbi za najprestižniji teniski trofej u nedelju boriti sa pobednikom drugog polufinalnog meča u kome se sastaju Rodžer Federer i Miloš Raonić.
Videlo se da je Đoković ukazao veliko poštovanje protivniku koji je veoma teškim putem došao do polufinala, a onda u uvodnim gemovima susreta veoma dobro branio svoj servis, ali mu je koncentracija popustila u petom gemu kada je dopustio tri brejk lopte. Novak je iskoristio odmah prvu (3:2) i bez ikakve muke sačuvao tu prednost do osvajanja prvog seta.
Brojke su tada bile upotpunosti na strani srpskog tenisera koji je osvojio deonicu za 28 minuta, a sve to uz pomoć 84 odsto uspešnosti pri prvom, a savršenih 100% uspešnosti pri drugom servisu.
Izgledalo je da Bugarin previše žuri, no sve češće ga je iz problema vadio odličan servis koji mu je omogućio da prvi dođe do rane, ali "obične" prednosti u drugom setu. Rasla je potom nervoza kod Dimitrova koji nije mogao da adekvatno zapreti, čak i kada Novak nije držao nivo, tako da je srpski teniser došao do 15:30 u trećem gemu.
Jedan blok ritern van terena i jedan u mrežu bili su dovoljni da Bugarin dođe do gem lopte, ali ne i da osvoji drugi gem u drugoj deonici, jer je Nole izdejstvovao brejk, samo iz jedne šanse (2:1). A onda, šok za sve Đokovićeve poklonike.
Ta prednost je trajala sve do šestog gema kada je teniser iz Bugarske pokazao da nije turistički izašao na teren, te je iskoristio drugu priliku za oduzimanje servisa, a zatim potvrdio uspeh uz vođstvo od 4:3. Kaa se desila i deseta Novakova neiznuđene greška, to je omogućilo njegovom rivalu dve brejk lopte, nedugo zatim jednu je i realizovao, najavivši kome će pripasti drugi set ovog polufinala.
Dimitrov je u njemu sa nekoliko veoma lepih poteza pokazao da se evidentno tek tada rastrčao, a za sve je zaslužan, naravno, i pad u igri Novaka koji nije uspeo u istom ritmu da izgura do kraja deonicu. Nije blistao Đoković ni u trećem segmentu ovog duela, u kome nije uspevao da ozbiljnije pripreti Bugarinu čak ni servis-volej igrom kojoj je pribegavao na momente, a ni udarcima sa osnovne linije - dvoručni bekhend Dimitrova često je bio nerešiva enigma za Noleta, a borba dva samopouzdanja dovela je gledaoce do ivica sosptvenih stolica, jer je na svaki nalet Grigora - Đoković odgovarao dovoljno dobro da opstane, čak i kod jedine brejk šanse u trećem setu, pri rezultatu 3:3.
Došlo se, posle naizgled mirne borbe, a zapravo vrlo zahtevne, kako fizički tako i psihički, do taj-brejka, u kome je srpski teniser pokazao čelične živce, kao i mnogo puta u svojoj karijeri kada su na red dolazili kritični momenti. Malo rutinskim čekanjem na grešku rivala, a malo i dočekanim greškama, čak i uz jednu dvostruku-servis, Đoković je stigao do 4:1, a nedugo zatim proslavio osvajanje seta.
No, to nije bilo dovoljno da bi se srušilo samopouzdanje bugarskog igrača, koji nije uzmicao ni kada je u četvrtoj deonici imao rani brejk zaostatka. Naprotiv, baš tada je Dimitrov pokazao koliko se, zapravo, u njemu krije baš onih osobina koje su Đokovića proslavile - strpljenje a, istovremeno, i hrabra igra kada "zagusti". A njemu je baš bilo gusto kada je Novak brejkom poveo sa 2:1.
Dimitrov je, međutim, prilično riskantnom igrom, i to u u seriji kratkih razmena udaraca, odmah "oduzeo servis" rivalu, da bi u narednom gemu sprečio Novaka da realizuje novu brejk-šansu, te jednim izlaskom na mrežu, a sa dva savršena forhenda - poveo, kada se činilo da će iznova biti uzdrman. I nije stao samo na tome.
Uzdrmavši favorita, Bugarin je čak došao do set lopte na Novakove servise, pri svom vođstvu od 5:4, no tri sjajna udarca Đokovića poravnala su rezultat, a našeg tenisera "naterala" da vrlo glasno proslavi taj uspeh, obodrivši tako i sebe i svoje pristalice pred finiš borbe. Ona je bila impresivna.
U novom taj-brejku Dimitrov je briljirao na mreži, Nole u defanzivi, ali je i grešio kada su se očekivali "lagani" udaraci. Treća njegova neiznuđena greška dovela ga je do 2:5, nekoliko sekundi je bilo 3:6, pa je bugarski igrač došao do tri uzastopne set-lopte.
Ali, ne bi Novak bio to što jeste - da se i iz tog ponora nije izdigao: izuzetno agresivnom igrom, uz dva izlaska na mrežu, anulirao je prednost suparnika, a onda iskoristio njegovu novu dvostruku servis-grešku da povede sa 7:6, došavaši tako do meč lopte. Prvu nije iskoristio, ali drugu jeste - za veliki trijumf i plasman u veliko finale Vimbldona.