Vesti
Sport
Surov revanš "orlićima", Turska deklasirala Srbiju u finalu Eurobasketa
04.08.2014. 20:00
Izvor: Blic
Surov revanš "orlićima", Turska deklasirala Srbiju u finalu Eurobasketa
Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u turskoj Konji, pošto je u finalu turnira poražena od domaće selekcije sa 85:68 (25:11, 11:17, 32:18, 17:22). Iako su "orlići" Turke u grupnoj fazi pobedili sa čak 20 poena razlike, u borbi za najsjajnije odličje doživeli su debakl od silno motivisanih vršnjaka, željnih dokazivanja pred svojim navijačima.
Posle pobeda nad Litvanijom i Grčkom, Srbija se u finalu sastala sa Turskom koju je u grupnoj fazi savladala sa čak 20 poena razlike, ali su domaćini turnira silovito ušli u odlučujući meč za zlato.

Posle početnog vođstva od 6:3, napravili su seriju od 9:0, a zatim i otišli na čak +16 samo minut pre kraja prve četvrtine, predvođeni Ulubajem koji je postigao osam poena u ovom periodu igre.

Iskoristili su izabranici Aleksandra Bućana trominutnu krizu rivala da serijom od 7:0 dođu na devet poena zaostatka, ali su Olmaz i Gečim nastavili da "zatrpavaju" obruč Srbije za povratak velike razlike. Na sreću, ponovo su domaćini imali "prazan hod" u poslednja dva minuta poluvremena, pa su Vučetić, Doković i Peno napravili novu seriju za podnošljivih -8 pred odlazak na odmor.

Dugo se održavala zatim razlika na ivici dvocifrene, ali su "orlići" potpuno pali posle trojke Marinkovića za 45:37. Usledila je serija lakih poena za Turke, a kada su se vratili na maksimalnih +16 uz alej-up Guvena, Bućan je tražio tajm-aut.

Meč je tek posle toga počeo da se pretvara u agoniju, u jednom trenutku Turci su imali i +24, nisu dozvoljavali Srbiji ni da ublaži poraz, a atraktivnim potezima oduševljavali su domaću publiku.

Meč je obeležio Gečim sa 18 poena, četiri skoka i šest asistencija, Korkmaz i Ulubaj su ubacili po 15 poena, a u taboru Srbije Stefan Peno je bio "dvocifren" sa 13, Đoković sa 10 poena.