Vesti
Sport
Briljantnoj Ani titula u Tokiju!
21.09.2014. 12:00
Izvor: B92
Briljantnoj Ani titula u Tokiju!
Srpska teniserka Ana Ivanović osvojila je četvrtu titulu ove sezone, pošto je u finalu WTA turnira u Tokiju pobedila Karolinu Voznijacki sa 6:2, 7:6 (7-2).
Ivanovićeva je ove sezone prethodno slavila u Oklendu, Montereju i Birmingemu, a na putu do nove titule savladala je Azarenku, Šafarovu, Kerber i sada Voznijacki, i to sve bez izgubljenog seta.

Ivanovićeva je spektakularno odigrala završnicu prvog seta u kojoj je osvojila čak 14 poena u nizu i u velikom stilu je došla do vođstva. Ana je propustila tri brejk šanse na startu drugog seta, a onda je i Voznijacki podigla nivo igre i gledali smo mnogo neizvesniju borbu.

Niz od četiri brejka prekinula je Ivanovićeva gemom na svoj servis za 4:4, a posle toga šansi više nije bilo. U taj brejku Ana je bila staloženija i zasluženo je došla do 15. titule u karijeri.

Ani će pripasti 470 bodova i 196.670 dolara, dok je Voznijacki bogatija za 105 hiljada dolara i 305 bodova.

U trci za plasman na završni turnir u Singapuru Ivanovićeva sada ima 4120 bodova i na petoj je poziciji, a Dankinja će biti deveta sa 3796 bodova. Ipak, obe će se pomeriti za još po mesto naviše jer je Na Li rešila da se povuče iz tenisa.

Tok meča:
Ana je odlično počela meč – već u prvom gemu je napravila brejk, iako je Voznijacki vodila 40:15. Bekhend ju je dobro služio, a forhendom je završavala poene – 1:0.

U sledećem gemu Ana je zahvaljujući dobrom servisu spasla brejk loptu i povela sa 2:0, ali nije prednost nije dugo očuvana – Voznijacki se upisala na semafor, a potom je srpska teniserka napravila četiri greške i Dankinja je bez izgubljenog poena napravila brejk (2:2).

Bio je to kratkotrajan pad u igri Ivanovićeve – sjajno je koristila slabije druge servise rivalke i ponovo je došla do brejk lopti. Prve dve Voznijacki je spasla, ali briljantnim forhendom Ana je realizovala treću za novo vođstvo (3:2).

Ivanovićeva je potom ušla u fantastičan ritam – osvojila je svoj gem bez izgubljenog poena, a zatim je izvanrednim riternima vezala još četiri poena i napravila novi brejk (5:2).

Imala je Ivanovićeva tri brejk šanse, od toga dve vezane, ali je svaki put pogrešila forhendom i Voznijacki se vratila u meč – 1:0. U naredna dva gema videli smo kvalitetan tenis na obe strane, i Ana i Karolina propustile su po brejk šansu, a Dankinja je vodila 2:1.

Ivanovićeva nije igrala loše, ali Voznijacki je podigla nivo igre i došla je do brejka za 3:1. Međutim, Ana nije posustala – vinerom iz forhend paralele došla je do brejk lopte, zatim je napravila direktni poen bekhend dijagonalom i čulo se novo ’ajde’ – 3:2.

Činilo se da je Ana potpuno vratila ritam, ali u narednom gemu servis je stao, a tri bekhenda završila su u mreži – 4:2 za Voznijacki. Slično kao i posle prošlog brejka, Ivanovićeva je maksimalno agresivno zaigrala u sledećem gemu i videli smo novi brejk – 4:3.

Ponovo je Voznijacki stigla do brejk lopte u sledećem gemu, ali je pogrešila forhendom. To je motivisalo Anu, koja osvaja još dva poena i prekida niz brejkova – 4:4.

Usledio je nešto mirniji period igre u kojem su teniserke bez većih problema uzimale gemove na svoj servis, pa se ishod drugog seta odlučivao u taj brejku.

Ana je povela sa 2:0, Karolina je izjednačila, ali je sjajnim riternom i još jednim napadom forhendom srpska teniserka povela sa 4:2. Usledila je greška Dankinje, već tada se nazirao kraj, koji se i desio posle dva poena – 7:2 i velika pobeda Ivanovićeve.