Vesti
Sport
U fokusu: Nemanja Matić
23.09.2014. 20:00
Izvor: Mondo
U fokusu: Nemanja Matić
Fudbaler Čelsija i srpski reprezentativac Nemanja Matić jedan je od najbolje ocenjenih igrača Premijer lige. Pročitajte zašto!
Žoze Murinjo je želeo da dovede (vrati) Nemanju Matića u Čelsi po svaku cenu. Cena nije bila mala. Čelsi je svojevremeno dao Benfiki 21 milion funti i Nemanju Matića za Davida Luiza. Ipak, trogodišnje "školovanje" u portugalskom velikanu se i te kako isplatilo.
Matić se vratio u Čelsi na vrata. Čelsi ga je u januaru platio još 21 milion funti, ali je nadoknadio sve prodajom Davida Luiza Pari Sen-Žermenu.
Čelsi je, ukupno gledano, na dobitku. Dobio je na sredini terena igrača koji je specijalista za "kvarenje" igre protivnika, ali i igrača koji ume da pokrene/napravi akciju, koji ume da "opali" iz daljine, koji zna da igra glavom.
Pozitivno iskustvo koje je imao sa Matićem, Čelsi pokušava da ponovi. Otud je čak 26 fudbalera poslato na pozajmice u raznorazne klubove ovog leta, u nadi da će bar neko od njih izrasti u "novog Matića".
Naravno, neko će reći da se Čelsi preračunao oko Matića i da se, zapravo, preigrao, jer je platio mnogo novca za fudbalera koji je već bio njegov!
Murinjo je poznat po tome da ne štedi kada želi nekog igrača, odnosno kada ZNA da će mu određeni igrač doneti ono što želi. Matić je tipičan primer murinjovske fudbalske filozofije. Kvalitet Matića je očigledan, adaptacija i realizacija Murinjovih ideja je potpuna.
Koliko je Matić značajan šraf u Murinjovoj taktici pokazao je nedeljni derbi protiv Mančester sitija. Idealna utakmica za srpskog reprezentativca, koji je pokazao koliko je jak u duelu, ali i koliko je stabilan psihički.
Prošle sezone, Matićeva prosečna ocena bila je 7,63, što ga je svrstalo u vrh najbolje ocenjenih igrača Premijer lige (a mnogi su odigrali više utakmica od njega). Posle pet mečeva ove sezone Matićeva prosečna ocena je 7,57 i trenutno je na 19. poziciji. Iako je o njemu uvrežena slika da je "razarač", odnosno čovek zadatka da kvari igru rivala, prošle sezone je u 17 utakmica imao četiri gol-asistencije, a ove sezone dao je gol i ima asistenciju. Njegova tačnost u pasovima prošle sezone bila je 84,8 odsto, a ove 86,1 procenata.
U vazdušnoj igri je jedan od najboljih. Od svih vezista u Premijer ligi prošle sezone (koji su odigrali najmanje 15 utakmica), samo su Mile Jedinak i Maruan Felaini imali više dobijenih vazdušnih duela od Matića.
Najviše se priča o pojačanjima koje je Čelsi doveo ovog leta - Dijegu Kosti i Sesku Fabregasu, ali je nepodeljeno mišljenje u britanskoj fudbalskoj javnosti da je ključno pojačanje Čelsi doveo u januaru, kada je iz Benfike došao Matić.
Jer, upravo je Matić taj koji omogućava "platformu" Fabregasu i ostalima u veznom redu da "hrane" loptama Dijega Kostu.
U poređenju sa Džonom Obijem Mikelom, Matić ima prednost kod Murinja. Matića cene zbog kvalitetne duel igre u kojoj je najčešće pobednik, zbog "čitanja" igre protivnika, vazdušnih duela, ali i zbog "glave" koja dobro poznaje igru, ima sjajan pregled i, što je najvažnije, UME da prosledi loptu gde treba i kad treba.