Vesti
Sport
Košarkaši Zvezde jedva čekaju prvi meč, Radonjić hoće ABA titulu i Top 16 Evrolige
29.09.2014. 20:00
Izvor: Blic
Košarkaši Zvezde jedva čekaju prvi meč, Radonjić hoće ABA titulu i Top 16 Evrolige
Još četiri dana ostalo je do početka sezone, košarkaši Crvene zvezde na startu ABA lige dočekuju debitanta Levski u petak (18 časova), a trener Dejan Radonjić i kapiten Luka Mitrović najavljuju postepen ulazak u formi, napad na trofej ABA lige, kao i želju da se prođe u Top 16 fazu Evrolige.
"Poćinje sezona u petak, treba praviti pripremu i za taj duel, ali su pripreme tek završene i sa tim načinom rada moramo da nastavimo. Počelo smo ih sa malim brojem igrača, treninge radili i sa igračima koji nisu naši članovi. Dangubić je morao da prdouži period oporavka pa je propustio i bazični i veći deo ostatka priprema. Protiv Asesofta ostali i bez Lazića, pa iako smo čekali pojačanja i reprezentativce, radili smo onoliko koliko su okolnosti dozvoljavale. Timovi u ABA ligi i dalje se pojačavaju, očekivalo se da će Cibona bili slaba, ali je dobila pojačanje iz Kaha Laborala pa će možda biti i jača. Olimpija je dovela Begića, Marinovića, Partizan je standardno jak i ove godine, Budućnost je napravila dobru ekipu i biće interesantna liga kao i borba za sam vrh. Siguran sam da ćemo biti spremni da osvojimo trofej", rekao je Radonjić na druženju sa novinarima u Beogradskoj areni.
On je naveo da će crveno-beli u sadašnjem sastavu početi sezonu, bez angažovanja pojačanja.
"Ovaj tim je mlađi i jeftiniji, ali siguran sam da će uz naporan rad biti spreman kada počne plej-of. Biće oscilacija zbog mladosti ekipe. Tim je drugačijih karakteristika i drugačije će se ponašati u odnosu na ekipu od prošle sezone. Igrali smo manji broj mečeva u odnosnu na prošle pripreme, ali smo hteli što više kvalitetnih mečeva. U Francuskoj smo turnir uspeli da iskoristimo na dobar način dolaskom Blažiča, a onda smo i turnir u Turskoj odradili kompletni. Fokusirani smo bili na rad, imali smo situaciju sa VIlijamsom koji je zahtevao poseban režim rada zbog fizičke spreme. Kroz mečeve u Turskoj smo pokušali da napravimo analizu stanja, prva dva protiv CSKA i Fenerbahčea bili su iznad očekivanja, a protiv Efesa se videla sva problematika.", istakao je Radonjić.
Trener Zvezde se osvrnuo i na D grupu Evrolige, u kojoj će igrati sa Olimpijakosom, Valensijom, Laboralom, Galatasarajem i Neptunasom.
"Grupa Evrolige je nešto slabija nego prošla prvi je utisak, četiri tima su dosta kvalitetna, Neptunas je odmah na startu eliminisan iz ozbiljne priče, a prošle godine je eliminisao Ritas u njihovom polufinalu i izbacio ga iz konkurencije za Evroligu. Biće sigurno svima 'tvrd orah', pogotovo na njihovom parketu, jer im je prvo učešće. Nadam se da ćemo mi pred našim navijačima imati ono što nas je krasilo i prošle godine u Areni, fantastičan ambijent koji će nam omogućiti da napravimo podvig i odemo među 16 najboljih u Evroligi. Tim je jeftiniji nego prošle sezone, nadam se da pripremni period neće ostaviti traga na nas. Nadam se da ćemo biti spremni kada to bude potrebno za osvajanje trofeja u ABA ligi. Sezonu počinjemo sa ovim timom. Ko ne veruje u čuda, čuda mu se neće ni desiti", poručio je Radonjić.
On je naveo i da su Kaplanović, Gudurić i Čvorović dobro radili na pripremama, a da će klub do početka sezone odlučiti šta je najbolje za njih.
Kapiten Zvezde Luka Mitrović ocenio je da ekipa, uprkos mladosti, može da izdrži teret velikih očekivanja.
"Primakao se početak sezone, imamo iza sebe mesec i po dana napornih priprema za ovu sezonu. Taj period protekao je uz neke manje probleme, pošto nismo bili kompletni, stalno su se priključivali novi igrači, što zbog povreda, tako i zbog reprezentativnih obaveza. Sam start sezone nećemo dočekati u top formi u kojoj ćemo želeti da budemo tokom većeg dela sezone. Ekipa je izuzetno mlada i radom i strpljenjem treba da ubrzamo proces uigravanja. Imamo velika očekivanja, kao i uvek u Zvezdei, ubeđen sam da će ovaj tim uz pravi rad izneti sav taj pritisak igranja u crveno-belom dresu", rekao je Mitrović.
Impresije uoči početka sezone iznela su i reprezentativna pojačanja, Stefan Jović i Nikola Kalinić.
"Poslednji sam se priključio ekipi, atmosfera je odlična i raduje me što ću kroz pet dana istrčati na teren punog Pionira. Drago mi je što ću imati saigrača iz reprezentacije. Što se sezone tiče, u Zvezdi su uvek očekivanja velika i nadam se da ćemo sve to ispuniti", rekao je Jović, koji ne može da dočeka utakmicu sa Levskim, kao ni Kalinić.
"Na nama je samo da igramo i samo to možemo da obećamo, da ćemo na svakom meču dati 100 odsto mogućnosti i više, i to će mislim biti dovoljno. Jedva čekamo meč sa Levskim, jedva čekam da osetim tu energiju na terenu. Slede nam posle mečevi u Evroligi i nadam se da ćemo ostaviti što bolji utisak, i da ćemo svi biti zadovoljni na kraju", rekao je Kalinić.