Vesti
Sport
"Orlići" srušili šampiona, idemo na EURO!
14.10.2014. 20:00
Izvor: Mondo
"Orlići" srušili šampiona, idemo na EURO!
Mlada reprezentacija Srbije u šok-završnici pobedila Špance u Kadizu i plasirala se na EP u Češkoj - 1:2 (0:1).
Skoro pet godina je U-21 selekcija Španije bila bez poraza u zvaničnim utakmicama, ali svakoj seriji jednom dođe kraj.
Fenomenalna vest je da su pozitivan niz Španaca od čak 35 utakmica prekinuli srpski fudbaleri pod vođstvom selektora Radovana Ćurčića!
Posle 0:0 u prvom meču baraža u Jagodini, "orlići" su dobili revanš u Kadizu rezultatom 2:1.
Poveli smo u 31. minutu, autogolom Huana Gaje posle centaršuta Aleksandra Pešića. Izjednačio je Serđi Roberto u 91. minutu, ali je Filip Kostić dva minuta kasnije iz kontranapada otklonio sve dileme i postavio konačan rezultat.
Srbija bi i sa remijem prošla na Evropsko prvenstvo u Češkoj, ali ovako je još slađe!
"Orlići" su poslednji put bili učesnici EP 2009. godine u Švedskoj.
Nakon toga nismo prošli kvalifikacionu grupu za turnir u Danskoj 2011, a na putu do Izraela 2013. zaustavili su nas Englezi u onom čuvenom baražu, završenom tučom i incidentima na stadionu pod Bagdalom.
Oba puta kada smo izostali sa EP, titule su uzimali Španci, ali sada baš njih neće biti među osam najboljih na kontinentu - zaslugom oslabljene selekcije Srbije, u kojoj je ovog utorka pre svih briljirao golman Marko Dmitrović, a onda i svi ostali.
Štoperi Ćirković i Veljković dobili su na desetine vazdušnih duela, Stojković i Petrović zatvorili bokove, Radoja, Kovačević i Čaušić "preorali" sredinu terena, Kostić i Srnić predvodili kontre, a Pešić se borio sa Gomezom i Munijesom, uspevši da jednim begom donese vođstvo, koje je ekipi omogućilo da mirno izdrži brojne nalete danas prilično nemoćnih Iska, Munira i drugova.
Odnos šuteva u okvir gola 6:3 pokazuje da domaći fudbaleri nisu na pravi način iskoristili znatno veći posed lopte, a to je rezultat Ćurčićeve "murinjovske" taktike, kojom ih je puštao da dođu na 20-30 metara od gola i onda ih frustrirao disciplinovanom odbranom.
Treba podsetiti da je naša ekipa u samom finišu utakmice u petak ostala bez kapitena Marka Petkovića, koji je pokidao prednji ukršteni ligament kolena.
To je bio samo poslednji u nizu pehova mlade selekcije, u čijim redovima nije bilo ni suspendovanog Pantića, povređenih Spajića, Živkovića i Brašanca, kao ni brojnih fudbalera koji su u "A" reprezentaciji kod Dika Advokata.
Španci su kvalifikacionu grupu osvojili sa sedam pobeda i samo jednim remijem, u poslednjem kolu protiv Austrije, dok su "orlići" prošli u baraž kao drugi u grupi, iza Italije i ispred Belgije.

ŠPANIJA: Arizabalaga - Mankiljo, Gomez, Munijesa (od 69' Tores), Gaja - Nigez, Serđi Roberto, Isko - Deulofeu (od 62' Sarabija), Munir, Munijain (od 55' Ramirez).
SRBIJA: Dmitrović - Stojković (od 64' Filipović), Ćirković, Veljković, Petrović - Radoja (od 85' Mijailović), Kovačević - S. Srnić, Čaušić, Kostić, Pešić (od 70' Čavrić).