Vesti
Svet
Grci se opustili, MMF i Nemačka ponovo zatežu uzde
29.12.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Grci se opustili, MMF i Nemačka ponovo zatežu uzde
Grčki političari su se odlučili za vanredne izbore umesto izbora predsednika, pa je MMF hitno obustavio isplatu finansijske pomoći a Nemačka uputila oštro upozorenje.
U Grčkoj će biti održani prevremeni izbori pošto grčki parlament danas nije, u trećem i poslednjem krugu, uspeo da izabere predsednika zemlje.
Zvaničnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) strahuju da bi na prevremenim izborima pobedu mogla da odnese radikalna levičarska partija Siriza, čime bi mnoge fiskalne refrome u zemlji bile dovedene u pitanje.
IZ MMF-a kažu da je pomoć obustavljena dok nova vlada ne bude formirana nakon izbora zakazanih za kraj januara.
"Razgovori sa grčkim vlastima o kompletiranju šestog pregleda programa pomoći nastaviće se kada bude formirana nova vlada, uz konsultacije sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom", rekao je portparol MMF-a Geri Rajs, prenosi agencija Frans pres.
Rajs, međutim, tvrdi da pauziranje isplate pomoći neće uticati na grčke finansije na kratak rok.
Šesti pregled programa pomoći MMF-a Grčkoj, vrednog 35 milijardi dolara, koji je deo šire pomoći "trojke" kreditora, ima za cilj da potvrdi da Atina sprovodi budžetske i druge reforme.
U Grčkoj će 25. januara biti održani prevremeni parlamentarni izbori, pošto skupština u trećem i poslednjem pokušaju nije uspela da izabere budućeg šefa države.
Zvaničnici EU i MMF-a strahuju da bi na prevremenim izborima pobedu mogla da odnese radikalna levičarska partija Siriza, čime bi mnoge fiskalne refrome u zemlji bile dovedene u pitanje.
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je Grke da ne skreću sa puta ekonomskih reformi, rekavši da će bilo koja nova vlada u Atini morati da ispoštuje obećanja aktuelne vlade premijera Antonisa Samarasa.
"Teške reforme donose plodove i za njih nema alternative. Nastavićemo da pomažemo Grčkoj kako bi ona pomogla sama sebi na putu reformi", rekao je Šojble nakon neuspešnog izbora predsednika države.
On je dodao da, ako Grčka krene drugim putem, to će biti teško.
"Novi izbori neće promeniti sporazume koje smo postigli sa grčkom vladom. Bilo koja nova vlada moraće da se pridržava sporazuma koje je postigla prethodna vlada", rekao je on.
Kandidat za predsednika Stavros Dimas nije imao potrebnih 180 glasova poslanika i prema ustavu zemlje parlament će biti raspušten u narednih 10 dana, prenela je agencija AFP.
Kako je navela grčka agencija Ana, Dimasu je podršku dalo 168 poslanika, dok ga 132 poslanika nisu podržala.
Grčke akcije pale su za 10 odsto na dan finalnog glasanja u parlamentu.
Parlament nije uspeo da izabere naslednika predsednika Karolosa Papuljasa iako je premijer Antonis Samaras nastojao da se izbegnu opšti izbori i da pobedi vladinin kandidat.
"Grčki narod ne želi prevremene izbore. Grčki narod razume gde ova avantura može da vodi", rekao je Samaras kasno sinoć u intervjuu za televiziju Nerit.