Vesti
Svet
Univerzitet vraća doktorate koje je oduzeo Hitler
05.01.2015. 20:00
Izvor: RTS
Univerzitet vraća doktorate koje je oduzeo Hitler
Nepravda iz prve polovine prošlog veka biće konačno ispravljena! Naime, Univerzitet u Vroclavu na jugozapadu Poljske odlučio je da vrati doktorske titule oduzete Jevrejima i neprijateljima Hitlerove nacističke Nemačke.
Univerzitet u Vroclavu, nekadašnjem Breslau, nemačkom gradu koji je ušao u sastav Poljske tek kada je posle Drugog svetskog rata dogovorom velikih sila granica uspostavljena na reci Odri, prednjačio je među nemačkim univerzitetima u poništavanju doktorata protivnicima Hitlera i do kraja rata oduzete su 262 titule, piše dopsinik Bete.
"Ponosni smo na vekovnu tradiciju našeg univerziteta, ali pamtimo da prošlost ima i mračnu stranu. Njoj se treba suprotstaviti. Neko mora da pamti i naučnike koji su postali žrtve nacista. Imaju pravo na pravdu", rekao je za Gazetu viborču istoričar sa Univerziteta u Vroclavu Kšištof Ruhnjevič.
Univerzitet će oduzete doktorate vratiti 22. januara na svečanosti na koju su pozvani i nemački profesori sa univerziteta u Kelnu pod čiji patronat su prešli nemački profesori iz Vroclava posle rata.
Oduzete doktorate ponovo će svečano preuzeti potomci neprijatelja Trećeg rajha.
"Taj odvažni gest je značajan i za Nemce. Podseća nas da moramo i dalje da se obračunavamo sa nacističkom prošlošću", rekao je profesor Norbert Finš iz Univerziteta u Kelnu.
Za tu simboličnu pravdu progonjenima zaslužan je istoričar Kaj Kranih koji je poslednjih 10 godina istraživao saradnju univerziteta u tadašnjem Breslauu sa nacistima i prikupio iz arhiva imena progonjenih naučnika i profesora.
U većini slučajeva u Vroclavu su titule poništene Jevrejima koji su pobegli iz Hitlerove Nemačke, a ista sudbina zadesila je i Nemce, političke protivnike Hitlera i njegovih nacista.