Vesti
Svet
Mitinzi i kontramitinzi širom Nemačke
06.01.2015. 20:00
Izvor: Studio B
Mitinzi i kontramitinzi širom Nemačke
Širom Nemačke održani su protesti pristalica i protivnika pokreta Patriotski Evropljani protiv islamista istoka (PEGIDA), koji redovno organizuje demonstracije protiv islamskog uticaja u zemlji.
PEGIDA od oktobra jednom nedeljno u Drezdenu, gradu na istoku Nemačke sa malim brojem imigranata i muslimana, kao i drugim nemačkim gradovima organizuje mitinge, a u ponedeljak se na demonstracijama okupilo rekordnih 18.000 ljudi, preneo je Bi-Bi-Si, dodajući da je kontramiting privukao 3.000 osoba.
Istovremeno, u Berlinu, Kelnu, Drezdenu i Štutgartu više hiljada ljudi demonstriralo je protiv tog pokreta.
Kako navode nemački mediji, u ta četiri grada okupilo se 22.000 ljudi.
Policija je saopštila da je u Berlinu 5.000 protivnika PEGIDA sprečilo na stotine pristalica tog pokreta da pođu planiranom rutom.
Organizatori protesta u Berlinu, Štutgartu, Kelnu i Drezdenu su istakli da demonstriraju protiv rasizma i ksenofobije i da žele da pošalju poruku tolerancije.
Poslovne kompanije, crkve, elektrokompanija u Kelnu, kao i druge institucije, ugasili su svetlo u svojim zgradama ugase svetlo u znak solidarnosti sa demonstrantima.
PEGIDA redovno u Drezdenu, ali i u drugim nemačkim gradovima, organizuje demonstracije protiv islamskog uticaja u zemlji.
PEGIDA je osvojila veći broj pristalica kada se distancirala od ekstremne desnice, a u proglasu objavljenom na Fejsbuku je navela da je protiv "propovedanja mržnje, bez obzira na veru", kao i "radikalizma, bez obzira da li je verski ili politički motivisan", prenela je agencija AP.
Taj pokret je zabranio na njihovim protestima neonacističke simbole i slogane, ali je dobio podršku poznatih neonacističkih grupa.
Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je, u novogodišnjem obraćanju, novi desničarski narodni pokret, rekavši da njegove vođe "gaje mržnju u svojim srcima" i pozvala građane Nemačke da ne idu na njegove skupove.