Vesti
Svet
Masakr u Parizu - potraga za napadačima
07.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Masakr u Parizu - potraga za napadačima
U Parizu je posle napada na redakciju lista "Šarli Ebdo", najtežeg terorističkog napada u Francuskoj u ovom veku u kom je stradalo 12 ljudi, u toku velika policijska akcija traganja za napadačima.
Mere bezbednosti u Francuskoj podignute su na najviši nivo.
Prema poslednjim informacijama koje javljalju francuski mediji, napadači su u severnom delu Pariza ostavili "crni sitroen", ukrali sivi "reno klio" i "ford tranzit" u kojima su pobegli.
Teroristi su, javlja britanski "Telegraf", urlikali da su pripadnici jemenskog ogranka Al Kaide pre nego su krenuli u brutalni napad na redakciju "Šarli Ebdoa".
Agent za prodaju nekretnina Sedrik Le Beš(33) bio je jedan od svedoka napada i rekao je da su teroristi stigli crnim automobilom koji je zaustavljen nasred puta.
Jedan od njih je nosio granatu, a svi su, kao što je to vidljivo i na nekim snimcima s mesta događaja, odeveni u maskirne crne uniforme.
On je dodao da su pre napada nasilnici prišli jednom muškarcu i rekli mu: "Poruči medijima da je ovo Al Kaida iz Jemena"'.
Telegraf piše da su napadači bili potpuno opremljeni za svoj ubilački zadatak.
Nosili su vojničke cokule i imali vojničku pojavu i držanje. Jedan od napadača je nosio prsluk sa municijom boje peska. Prema nekim izveštajima, bili su opremljeni i ručnim raketnim bacačima.
Muškarci su kliničkom preciznošću napali sedište satiričnog magazina, ubivši svoje žrtve i dva policajca na ulici ispred redakcije.
Amaterski video-snimak ukazuje da su upotrebili klasičnu pešadijsku taktiku. Kretali su se duž ulice u kojoj je redakcija, radeći kao par: jedan je napredovao, dok ga je drugi štitio.
Umesto da rasipaju vatru iz automatskog oružja, napadači su ispaljivali po dva hica za svaku metu – obrazac poznat kao "pucanj na dva dodira", čime su štedeli municiju.
U kvartu na istoku Pariza koju su zatvorile snage reda, mnogi su u stanju šoka.
Novinar koji radi u kancelarijama nasuprot sedišta lista je opisao tela koja leže naokolo, lokve krvi i teško ranjene.
Karikaturistkinja magazina "Šarli Ebdo" Korin Rej ispričala je kako je uspela da preživi masakr.
Korin Rej je rekla za francuske medije: "Pre posla sam ostavila dete u vrtiću. Kada sam stigla ispred vrata zgrade redakcije, dvojica naoružanih muškarca sa kapuljačama su nam zapretili. Želeli su da uđu. Ukucala sam kod. Upucali su Volinskog i Kabu i sve se to desilo u nekoliko minuta. Sakrila sam se ispod svog stola. Govorili su francuski jezik perfektno i rekli su da su iz Al-Kaide".
Teroristički napad u Parizu osudili su svetski lideri, a na internetu i društvenim mrežama u toku je akcija osude napada. Novinari iz sveta fotografišu se sa porukom "Je suis Charlie".
Istovremeno u Parizu je u toku veliki protest zbog napada na kom je više hiljada ljudi.