Vesti
Svet
EU pojačava borbu protiv terorizma
08.01.2015. 20:00
Izvor: RTS
EU pojačava borbu protiv terorizma
Evropska unija planira da tokom narednih nedelja i meseci intenzivira borbu protiv terorizma, najavila je u Briselu portparolka Nataša Berto.
Nataša Berto je podsetila da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini najavila da će uvrstiti borbu protiv terorizma u dnevni red sastanka šefova diplomatija članica EU koji treba da se održi 19. januara u Briselu, prenosi Tanjug.
"Spremni smo da pojačamo borbu protiv terorizma u evropskim institucijama i kroz pomoć zemljama članicama", rekla je Berto na konferenciji za medije koja je, kao i svi današnji sastanci u Briselu, počela minutom ćutanja u znak počasti žrtvama terorističkog napada u Parizu.
Kao jednu od konkretnih mera, Berto je navela obnavljanje inicijative za uspostavljanje jedinstvene evropske baze podataka o putnicima u avio-saobraćaju, koju je Evropski parlament prošle godine odbio zbog straha od ugrožavanja privatnosti građana.
"Svom težinom ćemo zaleći da ta inicijativa prođe, a predsednik EK Žan-Klod Junker o tome već intenzivno razgovara sa predsednikom parlamenta Martinom Šulcom", rekla je Berto.
Upitana kako EU namerava da izađe na kraj sa svojim građanima koji su se pridružili džihadistima u Siriji i Iraku, a sada planiraju da prenesu džihad na evropsko tlo, Berto je odgovorila da je to pravno komplikovano pitanje.
"Pre svega, nemamo pravnu definiciju pojma 'inostrani borac'", rekla je Berto, ali je ukazala da Interpol ima bazu podataka o učesnicima u džihadu i da se prema tim podacima na strani takozvane Islamske države i srodnih terorističkih grupa u Iraku i Siriji bori oko 10-15.000 stranaca.
"Od toga je oko 2.500 iz EU, a mi ćemo pojačati saradnju sa Interpolom i razmenu podataka u obaveštajnom telu pri Evropskoj službi za spoljne poslove, kao i saradnju sa turskim i iračkim vlastima", naglasila je Nataša Berto.