Vesti
Svet
Dogovor o povlačenju teškog naoružanja sa istoka Ukrajine
22.01.2015. 20:00
Izvor: RTS
Dogovor o povlačenju teškog naoružanja sa istoka Ukrajine
Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter-Štajnmajer saopštio je da su Rusija i Ukrajina postigle dogovor o proceduri povlačenja teškog naoružanja na istoku Ukrajine.
Štajnmajer je rekao da su se njegove kolege iz Rusije i Ukrajine saglasile da teško naoružanje treba da bude povučeno 15 kilometara od demarkacione linije definisane u sporazumu iz Minska postignutog u septembru prošle godine, prenosi Tanjug.
Sporazum postignut nakon razgovora u Berlinu kasno sinoć predstavlja napredak, rekao je Štajnmajer, ali "nije proboj" u naporima za postizanje mirovnog sporazuma na istoku Ukrajine, prenosi AP.
Šef nemačke diplomatije je, pre početka sastanka sa svojim ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama u Berlinu, rekao da se nada da će sve strane "pregovarati konstruktivno, kako bi bilo rezultata".
Nemačka kancelarka Angela Merkel uoči sastanka da se nada da bi nova runda razgovora ministara spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u Berlinu mogla da pomogne u implementaciji sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine.
Merkel je, međutim, upozorila na opasnost od prevelikih očekivanja, uzimajući u obzir novi talas nasilja.
Razgovori u Berlinu, koji su održani u jednoj vladinoj vili blizu aerodroma Tegel, četvrti su ovakav sastanak čiji je domaćin Nemačka.
Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspeh primene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, poginulo 4.700 ljudi, podsetio je Rojters.