Vesti
Svet
EU spremna da zbog ukrajinske krize proširi listu pojedinaca za sankcije
28.01.2015. 20:00
Izvor: Blic
EU spremna da zbog ukrajinske krize proširi listu pojedinaca za sankcije
Ministri spoljnih poslova Evropske unije pripremaju se da na sutrašnjem sastanku prošire listu pojedinaca koji podležu sankcijama zbog krize u Ukrajini ali neće donosti odluku o proširenju ekonomskih sankcija Rusiji, rekli su dobro obavešteni izvori.
Lideri 28 država članica EU izdali su juče zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju ministre da razmotre nove sankcije Rusiji, nakon novih krvavih sukoba na istoku Ukrajine.
Nove sankcije neće biti odobrene na sutrašnjem sastanku, ali se očekuje da će šefovi diplomatija od Evropske komisije zatražiti plan mogućih daljih mera, kako bi lideri odluku mogli da donesu na samitu 12. februara.
"Verovatno ćemo videti zahtev Evropskoj komisiji za stavljanje još ljudi na listu i procenu opsega daljih odgovarajućih mera", rekao je izvor iz EU koji je insistirao na anonimnosti.
Drugi izvor je potvrdio da ministri idu u pravcu da preporuče jačanje pojedinačnih sankcija, navodeći da "još nije sigurno" da li će meta biti samo pripadnici proruskih snaga ili i Rusi.
Od prisajedinjenja Krima Rusiji u martu 2014, EU je zamrzla sredstva i uvela zabranu putovanja desetinama pojedinaca, od saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina do lidera proruskih snaga u Ukrajini.
Neslaganja između članica EU oko jačine sankcija najverovatnije će se videti i na sutrašnjem sastanku u Briselu.
"Pitanje ekonomskih sankcija je otvoreno. Sa deklaracijom (u utorak) svako će verovatno imati svoju odgovarajuću interpretaciju šta to tačno znači", rekao je izvor iz EU.
"Ono što nam je potrebno je formula koja pokazuje jedinstvo EU po ovom pitanju", dodao je isti izvor.
Nova zabrinutost izbila pošto se novoizabrani grčki premijer Aleksis Cipras u utorak distancirao od deklaracije EU, navodeći da Atina nije o dokumentu konsultovana unapred.