Vesti
Svet
Grci "oduvali" EU i MMF?
30.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Grci "oduvali" EU i MMF?
Grčka vlada neće sarađivati sa EU i misijom MMF, niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći, izjavio je danas grčki ministar finansija, Janis Varufakis posle sastanka sa predsednikom Evrogrupe, Jerunom Dajselblumom u Atini.
"Ova platforma nam omogućava da dobijemo poverenje grčkog naroda. Naš prvi potez kao vlade neće biti da odbacimo razloge za preispitivanje ovog programa prihvatajući njegovo produženje", poručio je Varufakis, a prenosi britanski list "Gardijan" u elektronskom izdanju.
Varufakis (na slici desno) kaže da je pružio uverenje Dajselblumu da zvanična Atina planira sprovođenje reformi koje bi privredu Grčke učinile konkurentnijom i koje bi doprinele uravnoteženju budžeta, ali i da neće prihvatiti deflatornu krizu i neodrživi dug.
Presdtavnik ministara finansija zemalja Evrozone (Evrogrupa), Dajselblum je sa svoje strane kazao novinarima da je u Atinu došao kako bi sa novom grčkom vladom razgovarao o tome šta dve strane treba da preduzmu pre isteka programa pomoći 28. februara.
Evropski političar je pozvao grčku vladu da poštuje uslove postojećeg aranžmana između Grčke i Evrozone, apelujući da ne preduzima jednostrane korake, jer je važno da ne ugrozi napredak koji je Grčka do sada ostvarila.
Dajselblum je naveo da nastavak pružanja evropske pomoći zavisi od grčkog poštovanja obaveza, kao i da je na Atini da odluči o svojoj poziciji.