Vesti
Sport
RUKOMET: "Plaćenici" u finalu
30.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
RUKOMET: "Plaćenici" u finalu
Do istorijskog trijumfa Katar je sa 12 odbrana predvodio golman Danijel Šarić, koji je na kraju proglašen za igrača utakmice.
Katar je u finalu Svetskog prvenstva!
Selekcija koju predvodi selektor Valero River napravila je još jedno veliko iznenađenje i postala prva azijska reprezentacija koja će igrati u finalu Svetskog prvenstva za rukometaše.
Istina, deo zasluga za to imaju i sudije...
Katar je u punoj Lusail Areni pred 15.000 gledalaca slavio 31:29 u polufinalnom duelu sa Poljskom, a za rivala će u finalu imati Francusku ili Španiju. Taj meč počeo je u 19 časova.
Na poluvremenu je bilo 16:13, a potom je domaćin, čiji tim čine većinom naturalizovani stranci, u 36. minutu stigao do pet poena prednosti (19:14). Seriju je prekinuo Jurecki iz sedmerca posle tajm-auta Poljske.
Danijel Šarić bio je maestralan na golu i u nekoliko navrata sprečavao je Poljake da dođu na "minus dva", što im je, ipak, uspelo u 52. minutu (23:21).
Do kraja utakmice rukometaši Katara nametnuli su svoj ritam pa se igralo gol za gol. Poljaci su pogađali iz brzih napada i održavali nadu da mogu bar do izjednačenja, ali im odbrana nije bila jača strana. Često su zaboravljali na šest metara igrače Katara koji su dobijali loptu iza odbrane i pogađali.
Katar je tako stigao do trijumfa 31:29, a Poljska će morati da se zadovolji borbom za bronzanu medalju. Nisu se Poljaci lako mirili s porazom, pa su nakon poslednjeg sudijskog zvižduka ironično aplaudirali sudijama, aludirajući da je njihov kriterijum bio naklonjen domaćinu.
Najefikasniji u selekciji Katara bili su Kapote i Malaš sa po šest golova, a u redovima Poljske Mihal Jurecki postigao je devet golova.
Selekcija Katara imala je ogromnu podršku sa tribina Lusail Arene, a podršku su joj i na ovoj utakmici pružila dvojica Banjalučana, Aleksandar Grbić i Damir Jaskić. Baš kao i u prethodnim utakmicama i ovog puta doneli su sreću svom prijatelju Danijelu Šariću i njegovim saigračima.
U mečevima za plasman od 5. do 8. mesta Hrvatska je savladala Nemačku 28:23, a Danska selekciju Slovenije rezultatom 36:33. Hrvatska i Danska boriće se za 5. mesto, a Nemačka i Slovenija igraće za 7. poziciju.