Vesti
Svet
Obama šalje ubojito oružje u Ukrajinu?
02.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Obama šalje ubojito oružje u Ukrajinu?
Američki predsednik Barak Obama razmatra slanje pomoći u ubojitom oružju ukrajinskoj vojsci, izjavio je danas viši zvaničnik administracije SAD. Obama zabrinut zbog mogućeg rata sa Rusijom.
Zvaničnik je rekao da je Obama zabrinut zbog tog poteza, pošto nosi rizik započinjanja indirektnog rata s Rusijom, ali i zbog sposobnosti ukrajinske vojske da koristi oružje iz SAD.
Obama je takođe zabrinut da bez obzira koliko pomoći u oružju Ukrajina dobila, njena vojska neće biti ravnopravna s ruskom, dodao je taj zvaničnik.
Ipak, Bela kuća je voljna da razmotri taj korak s obzirom na nedavnu eskalaciju nasilja između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.
Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Nemačka neće davati oružje Ukrajini, kao i da podržava pregovore i diplomatsko rešenje sukoba vlade u Kijevu i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.
Merkel je posle sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti rekla da se "sukob (u UKrajini) ne može vojno rešiti".
Obama i Angela Merkel trebalo bi da se sastanu u Vašingtonu 9. februara i razgovaraju o ratu u Ukrajini.
List Njujork tajms (The New York Times) je prvi izvestio da Bela kuća razmatra slanje oružja u Ukrajinu, što je potvrdio zvaničnik adfminsitracije koji je tražio da ne bude imenovan.