Vesti
Svet
Varufakis: Grčkoj potrebna Nemačka protiv neonacista
05.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Varufakis: Grčkoj potrebna Nemačka protiv neonacista
Grčkoj je potrebna pomoć Nemačke protiv uspona neonacističke stranke Zlatna zora, sada treće po veličini političke snage u zemlji, rekao je danas novi ministar finansija u grčkoj vladi Janis Varufakis.
"Nemačka mora da bude ponosna zbog činjenice da je nacizam tamo iskorenjen", rekao je Varufakis, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.
"Kada se večeras vratim kući, naći ću se u parlamentu u kojoj treća po veličini stranka nije neonacistička, već nacistička", dodao je Varufakis, aludirajući na Zlatnu zoru.
Veče pre razgovora, na nemačkoj nacionalnoj televiziji, Varufakis je komentarisao ekonomsku krizu 30-ih godina prošlog veka, kada je Adolf Hitler stupio na vlast.
"Potreban nam je narod Nemačke na našoj strani. Potreban nam je narod Nemačke da nam pomogne u borbi protiv mizantropije", istakao je on.
Grčki ministar rekao je i da "nikada više" ne bi trebalo dozvoliti da kriza kakva je bila ona 1933. godine "podeli ponosne evropske nacije".