Vesti
Svet
Sankcije Rusiji paprene za EU – 21 milijarda evra
09.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Sankcije Rusiji paprene za EU – 21 milijarda evra
Evropska unija je pretrpela štetu u vidu izgubljenog izvoza od 21 milijarde evra zbog sankcija koje je uvela Rusiji povodom krize u Ukrajini, izjavio je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija-Margaljo.
Španski ministar se danas sastao sa evropskim kolegama u Briselu kako bi razgovarali o daljim merama.
"Sankcije su nas skupo koštale a EU je do sada izgubila 21 milijardu evra. U Španiji, najteže posledice pretrpeo je sektor poljoprivrede i turizma", izjavio je španski ministar, prenosi agencija Frans pres.
Članice Evropske unije oštro se razilaze po pitanju strogih ekonomskih sankcija koje Unija postepeno uvodi Rusiji od jula prošle godine, pri čemu su se neke članice uplašile za trgovinske odnose sa Moskvom, ocenjuje francuska agencija.
Zbog ovakvih nepovoljnih brojki šefovi diplomatije članica Evropske unije su se danas u Briselu dogovorili da će odložiti primenu novih individualnih sankcija protiv Rusije.
Formalno opravdanje je,kako je izjavio francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, "kako bi dali vremena da na pregovorima o ukrajinskoj krizi u sredu u Minsku bude postignut napredak".
"Princip sankcija će ostati na snazi, ali će njihova primena zavisiti od situacije na terenu", rekao je Fabijus novinarima u Briselu, a prenela je agencija AFP.
"Situaciju ćemo ponovo razmotriti sledećeg ponedeljka", dodao je francuski šef diplomatije.
Šefovi diplomatije EU su na današnjem sastanku u Briselu podržali nove diplomatske napore za okončanje konflikta u Ukrajini, odbacivši tako pozive nekih američkih političara da se zvaničnom Kijevu dopremi oružje i tako pomogne da poraze proruske snage.
Nemačka vlada je juče najavila da će se lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske - članica tzv. Normandijskog kvarteta, sastati u sredu u Minsku radi traženja rešenja ukrajinske krize.
Ruska agencija Tass prenela je izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je susret moguć samo ako prethodno bude usaglašeno "nekoliko pozicija".

RUSKI SUFICIT 211 MILIJARDI DOLARA
Suficit spoljne trgovine Rusije u 2014. godini bio je 210,9 milijardi dolara, saopštila je Federalna carinska služba.
Spoljnotrgovinski promet Rusije u 2014. snižen je sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu i bio je 782,9 milijardi dolara. U prošloj godini u finansijskom pogledu smanjen je i izvoz i uvoz, ali uvoz značajnije.
U Rusiju je uvezeno robe u vrednosti 286 milijardi dolara, što je 9,2 odsto manje nego 2013., dok je izvoz smanjen 5,8 odsto, na 496,9 milijardi dolara.