Vesti
Sport
Parker: U Srbiji nema napadača kao što sam ja
09.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Parker: U Srbiji nema napadača kao što sam ja
Novi centarfor Crvene zvezde u intervjuu za MONDO pričao o problemima mladih igrača u Engleskoj, zašto je odlučio da igra za reprezentaciju Antigve i Barbuda, svom sinu, društvenim mrežama...
Fudbalsko prvenstvo Srbije odavno nije imalo igrača kao što je Džošua Parker.
On tvrdi da će nas u to uveriti svojim kvalitetom, ali dok ne počne prolećni deo sezone, engleski napadač poreklom sa Antigva i Barbuda intrigira, pre svega, biografijom.
Mogao je da postane jedna od zvezda bogatog premijerligaša Kvins Park Rendžersa, ali ga je sudbina povela drugačijim putem. Sa 24 godine već je promenio sedam klubova, a od decembra je član osmog - Crvene zvezde.
O tome zašto nije uspeo u Engleskoj, kao i mnogim drugim temama, MONDO je razgovarao sa Parkerom.
"Kada sam bio mlađi zadovoljio sam se time što treniram i putujem sa timom koji se bori za ulazak u Premijer ligu. Odigrao sam nekoliko utakmica za KPR i mislio da je to - to. Da ne moram više da 'zapinjem'. Prestao sam da radim stvari koje sam do tada redovno činio i zbog kojih me je trener primetio… Po odlasku iz kluba mislio sam da će se sve to vratiti samo od sebe, zanemarujući koliko truda zapravo treba uložiti da bi bio bolji od konkurencije".
Po odlasku sa Loftus roud stadiona, Parker je pokušavao da pronađe formu igrajući za trećeligaše i četvrtoligaše – Nortempton, Vikomb, Oldam, Dagenham i Redrbridž, Oksvord… Sve do leta 2013, kada je stigao u Domžale.
U Sloveniji je ponovo počeo da daje golove.
"Zauvek ću biti zahvalan treneru Luki Elsneru. Samo on i ja znamo koliko mi je pomogao u karijeri, ali i životu", istakao je Parker.
Domžale je napustio kao prvoplasirani tim na tabeli.
"Ne žalim zbog odlaska, sve je to fudbal, stvari mogu da se promene u jednom minutu. Svakako ću nastaviti da pratim igre Domžala i nadam se da će osvojiti titulu".
Pošto je prošlo mesec dana od kada je stigao među crveno-bele, Parker kaže da su ga novi saigrači odlično prihvatili.
"Sviđa mi se u Crvenoj zvezdi. Naišao sam na dobrodošlicu od kada sam kročio u svlačionicu. Odlično se slažem sa svima, ali više vremena provodim sa mlađim igračima, koji me podsećaju na mene po ponašanju i nestašlucima".
Pošto nema mnogo engleskih fudbalera koji odlučuju da, poput njega, kao mladi napuste Ostrvo i dokažu se u nekoj drugoj evropskoj ligi, pitali smo Džošuu Parkera u čemu je razlog.
"Drugačiji je odnos mlađih i starijih igrača. U Engleskoj mlađi igrači ne razgovaraju mnogo sa starijima, imaju svoja dnevna zaduženja koja se očekuju od njih, kao što su čišćenje kopački i svlačionice, kuvanje čaja… Ako nekada odgovorite starjijem igraču, to se smatra podcenjivački. Prisustvovao sam scenama u kojima su mladi igrači dovođeni do plača zbog ponašanja starijih prema njima".
Parker smatra da, iako je odigrao samo šest utakmica za prvi tim Kvins Park Rendžersa, ne može da se kaže da "nije ispunio potencijal".
"Ja sam bio jedan od dva igrača iz omladinskog tima koji su trenirali sa seniorima i igrali utakmice u ekipi koja se borila za mesto u Premijer ligi. Da mi je neko tada rekao da ću debitovai kao zamena za Adela Tarabta, a onda nedelju dana kasnije igrati protiv Njukasla u kojem su Džoi Barton, Vejn Rutlidž i Endi Kerol, mislio bih da se šali. Sada, kada pogledam unazad, ne mogu da kažem da nisam ispunio potencijal, jer mislim da jesam. Od mene, nije bilo igrača iz omladinske škole koji je odigrao više od 10 minuta za prvi tim Kvins Park Rendžersa".
Iako odlazak iz Engleske smatra dobrim potezom za karijeru, Džošua Parker kaže da mu London mnogo nedostaje, najviše zbog dvogodišnjeg sina.
"Sve što radim u životu, radim za svog sina. On je moja motivacija iz dana u dan. Videćete u narednih 15 utakmica koje slede, trčaću do iznemoglosti samo zato što će mi Kairo biti u mislima. Osećam se kao da sam ga izneverio svojim odlaskom iz Londona, ali naučio sam da se borim sa tim i da u životu iz svega negativnog izvučem nešto pozitivno".
U Beograd je došao da pojača napad Crvene zvezde, međutim, zbog kasnijeg angažovanja Fuada Salamija i Petra Orlandića, ponovo se stvorila gužva u ofanzivi, zbog koje je trener Nenad Lalatović već otpisao Đorđa Despotovića. Pošto je u timu i Luka Jović, neko od novopridošlih napadača mogao bi da se nađe na krilu.
Parker tvrdi da to neće biti on.
"Siguran sam da neću igrati na mestu krila, jer to nije moja pozicija. Trener mi je rekao da sam doveden da igram centarfora i siguran sam da u ligi nema napadača kao što sam ja, dok ima mnogo brzih i dobrih krila. Kao krilo, bio bih jedan od mnogih, a kao napadač biću jedan od retkih. Siguran sam da ću to i dokazati kada počnu utakmice", samouveren je Zvezdin "novajlija".
Bez obzira na trenutnih "minus šest" u odnosu na vodeći Partizan, napadač crveno-belih veruje da ekipa ima kvalitet da odbrani titulu.
"Moj cilj je da postignem što više golova i potrudiću se da to uradim u ovih 15 utakmica koje su pred nama. Iskreno, ne vidim zašto ne bismo mogli da pobedimo svaki meč? Imamo kvalitet za to i bolje bi bilo da dobijemo sve utakmice, jer sam loš gubitnik", našalio se Parker.