Vesti
Svet
On je uspeo da "smekša" Angelu Merkel
10.02.2015. 20:00
Izvor: Mondo
On je uspeo da "smekša" Angelu Merkel
Prošlomesečni islamistički napadi u Parizu zbližili su nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda kao nikada do sada, ocenjuju analitičari
Njihova bliža saradnja rezultirala je i zajedničkom inicijativom za mir u Ukrajini.
O tome svedoči gest koji je iznenadio mnoge koji nemačku kancelarku vide kao proračunatu ženu bez emocija: susrevši se sa Olandom posle januarskih napada u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi, ona je naslonila glavu na njegovo rame, dirljivo iskazujući saosećanje zbog tragedije, prenosi AFP.
Krajnje zabrinut zbog sukoba koji bukti na obodima Evrope, francusko-nemački dvojac je skovao mirovni plan, a potom otputovao za Kijev i Moskvu da bi ga predstavio.
"Nikada nismo imali toliko visok nivo saradnje sa nekom drugom delegacijom tokom pregovora. Sa Nemcima savršeno sarađujemo", prokomentarisao je neimenovani francuski diplomatski izvor.
Kada je Oland došao na vlast, mnogi su mislili da bi njegov stil mogao da dovede do bližih ličnih veza sa Merkelovom, iako oni dolaze sa suprotnih polova političkog spektruma.
Očekivalo se da će se njegova umerenost, za razliku od prethodnika Nikole Sarkozija koji je zaslužio etiketu "zvec-zvec predsednika", više dopasti tihoj, ali moćnoj kćerki protestantskog pastora.
Oboje ljubitelji fudbala, strastveno su navijali gledajući utakmicu između Francuske i Nemačke, a čak su posle utakmice analizirali igru.
Međutim, sve do prošlomesečnih napada oni su bili u zahladnelim odnosima usled neslaganja oko ekonomije u Evropi, na polju na kom se Oland pokazao nesposobnim da odvrati Merkelovu od kursa stroge štednje koji ona, pak, smatra najboljim za prezadužene zemlje poput Grčke.
"Na emotivnom planu, oni su se zaista zbližili posle napada u Parizu", kaže Štefan Zajdendorf iz Francusko-nemačkog instituta (DFI) u Ludvigsburgu.
"Ona mu je prva telefonirala posle napada. Takođe je prva obećala da će učestvovati u maršu"koji je privukao milione ljude širom Francuske u znak protesta protiv terorizma i odbrane slobode govora, objašnjava ovaj ekspert.
Šok koji je usledio posle džihadističkih napada, dodaje on, pokazao je da su su Evropljani "na istom brodu".
Konkretna manifestacija ličnog zbližavanja dva lidera bila je najnovija inicijativa za mir u Ukrajini, što je tema u pogledu koje Francuska i Nemačka zastupaju iste stavove.
"Oni su sada čvršći u ubeđenju da imaju zajedničke vrednosti i da je na kocki bezbednost Evrope", kaže Kler Demesme iz Nemačkog saveta za spoljne odnose.
To je potvrdio i Olandov savetnik, koji otkriva da su Oland i Merkelova u proteklih par nedelja svakoga dana razgovarali telefonom ili su se sastajali.
"Svima je jasno da Pariz i Berlin ništa ne mogu da rade jedno bez drugog. Kada ih posmatramo kao celinu, govorimo o oko 150 miliona ljudi i dvema vodećim ekonomijama u Evropi", ističe savetnik francuskog šefa države.
Govoreći o tandemu Merkel-Oland, nemački ekspert Zajdendorf je napravio poređenje sa svadljivim parom koji je ostavio po strani svoje sitne čarke da bi se fokusirao na istinski kritične teme.
"Oni nastupaju zajedno, pri čemu su kao prioritet postavili ono što im je zajedničko", objasnio je on.
Iako će među njima, verovatno, i dalje povremeno dolaziti do razilaženja u stavovima, naročito kad je reč o ekonomskoj politici, oni su našli zajednički teren u svojim radnim metodama, dodaje on.
"Oboje su veoma analitični, odmeravaju ravnotežu moći i moguće kompromisne opcije, pri tom imaju i istu smirenost duha, a Angela Merkel obožava Olandov smisao za humor", zaključuje nemački ekspert.