Vesti
Društvo i ekonomija
U potrazi za rešenjem problema ilegalne migracije
11.02.2015. 20:00
Izvor: RTS
U potrazi za rešenjem problema ilegalne migracije
Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je, prilikom obilaska graničnog prelaza Kelebija, da problem ilegalne migracije nije samo problem Srbije i Mađarske već širi problem nekoliko zemalja EU koji se mora zajednički rešiti. U Mađarskoj se otvaraju novi objekti za prihvat migranata, rekao direktor policije Mađarske Karolj Pap.
Milorad Veljović je rekao da su pojačane aktivnosti na sprečavanju ilegalnih prelazaka mađarske granice i na otkrivanju motiva prelazaka.
"Policija Srbije i Mađarske imaju dobru saradnju. Danas je dogovoreno da se pojačaju prelazi, a sutra, shodno dogovoru, dolaze i kolege iz Nemačke", rekao je Veljović, koji je zajedno sa mađarskim kolegom Karoljem Papom obišao granični prelaz Kelebija, prenosi Tanjug.
Prema njegovim rečima, iz Nemačke stiže 20 policajaca zajedno sa vozilima opremljenim termovizijskim kamerama, a uskoro u Srbiju stižu i Austrijanci koji će biti angažovani na prelazima ka Makedoniji gde je takođe veliki pritisak migranata.
Veljović je dodao da je na granici prisutna i Žandarmerija gde je angažovano oko 50 žandarma zajedno sa pripadnicima granične policije i policije iz Mađarske koji su već danas u ilegalnom prelasku uhvatili devet lica.
"Zajednička je konstatacija da ovo nije samo naš i mađarski problem, jer su ove dve zemlje tranzitne, odnosno ljudi koji prelaze granicu ih tako koriste", rekao je Veljović.
On je dodao da 40 odsto ilegalnih migranata čine deca, da su do pre dva meseca ilegalni migranti uglavnom bila lica koja nisu imala od čega da žive, nakon čega je povećan broj pripadnika srednjeg sloja, a sada među migrantima ima i visokoobrazovnih.
"Da li je to samo ekonomski problem, to treba da rešavamo zajednički", rekao je Veljović. On je otkrio da je juče u saradnji sa turističkom insprekcijom zatvoren Hotel "Lira" na Paliću u kojem su se do sada smeštali migranti koji su dolazili sa Kosova.
Veljović je naglasio da je hotel zakupljen u septembru prošle godine i da se sumnja u organizovanost ovog celog procesa.
U vezi sa tim, Veljović je istakao da lica sa Kosova imaju unapred pripremljeni iznos novca koji im služi za plaćanje mandatnih kazni u Srbiji. On je dodao da je u prethodnom periodu zbog krujumčarenja uhapšeno četrdesetak ljudi.
Prema Veljovićevim rečima, od 2009. do danas izdato je 60.000 putnih isprava Albancima sa Kosova i Metohije koji na to imaju pravo jer su državljani Srbije. On je pozvao građane da ne napuštaju svoju teritoriju.
"Nama nije u interesu da građani Srbije napuštaju svoju zemlju", rekao je Veljović.
Direktor policije Mađarske Karolj Pap rekao je da se povodom tog problema mora reagovati na međunarodnom nivou, a rezultat toga treba da budu zajedničke mere.
Prema njegovim rečima, u proteklom periodu registrovano je 23.200 ilegalnih migranata što, prema njegovoj oceni, predstavlja ozbiljan teret za obe strane.
"U cilju sprečavanja ilegalnih migracija, u Mađarskoj se otvaraju novi objekti za prihvat migranata. Većina njih traži azil, a tokom postupka pokušavaju da nastave put dalje ka drugim zemljama EU", rekao je Pap. On je dodao da je zbog toga policija Mađarske pojačala kontrolu na auto-putevima i železničkim stanicama.
Pap je ponudio srpskoj policiji da naši policajci borave u centrima u kojima se termovizijskim kamerama nadgleda granica sa Srbijom. "To potpomaže i usmerava policajce da deluju tamo gde treba u datom momentu", dodao je Pap.
Direktori policija dve zemlje zajednički su ocenili da krijumčari imaju veliku finansijsku korist, pa su, u cilju otkrivanja i procesuiranja, Srbija i Mađarska usaglasile aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja.
Veljović i Pap su nakon obilaska Kelebije obišli i granični prelaz Horgoš–Reske.