Vesti
Svet
I Merkelova za armiju EU
09.03.2015. 20:00
Izvor: Blic
I Merkelova za armiju EU
Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u njegovoj ideji o formiranju armije Evropske unije.
Ona smatra da bi u Evropi trebalo da postoji jedna "produbljena vojna saradnja", rekla je zamenica portparola vlade Kristijane Virc.

Merkelova je, prema rečima Vircove, međutim, naglasila da bi to trebalo da bude projekat budućnosti, bez insistiranja na konkretnim vremenskim okvirima, prenose nemački mediji.

Nemačke opozicione partije Levica i Zeleni su, za razliku od Merkelove, kritikovale danas Junkerov predlog o formiranju vojske EU, uz komentar da je to direktno usmereno protiv Rusije u ukrajinskom konfliktu.

"Junkerov predlog je nedvosmisleno usmeren protiv Rusije", rekla je portparolka za pitanja odbrane u partiji Levica Kristine Buholc.

"Umesto jedne evropske armije za angažmane i jedne evropske politike naoružanja, nama u Evropi je potrebna jedna miroljubiva spoljna politika i razoružanje", rekla je Buholcova.

Šefica poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu Katrin Gering Ekart govorila je o "pogrešnom Junkerovom signalu".

Junker je u intervjuu za list "Velt am zontag", naime, rekao da bi jedna vojska EU mogla da pomogne u borbi protiv novih pretnji izvan granica evropskog bloka u odbrani "evropskih vrednosti".

"Ne biste stvorili evropsku vojsku da je odmah koristite. Ali zajednička vojska među Evropljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u odbrani vrednosti Evropske unije", istakao je Junker, što je naišlo na podršku političara vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije.