Vesti
Svet
Ukraina: Vojske povukle veći deo naoružanja
10.03.2015. 20:00
Izvor: RTV
Ukraina: Vojske povukle veći deo naoružanja
KIJEV, BERLIN - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da su vojska te zemlje i proruske snage povukli veći deo svoje artiljerije s linije fronta na istoku Ukrajine, u skladu s dogovorom o primirju.
Porošenko je rekao da ipak i dalje ima teške artiljerije na aerodromu kod Donjecka, nad kojim kontrolu imaju proruske snage.

Povlačenje teškog naoružanja sa istoka Ukrajine nadgleda više stotina posmatrača OEBS, koji je kritikovao obe strane u sukobu zbog manjka saradnje.

Poljska osuđuje prodaju vojne opreme Rusiji

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina kritikovao je danas Švajcarsku što je Rusiji prodala vojne maskirne mreže u jeku krize u istočnoj Ukrajini.

"Osuđujemo takvu transakciju", rekao je Shetina za varšavski radio Zet i dodao da "isporuka takve vrste vojne opreme olakšava agresivne akcije ruskih oružanih snaga".

Švajcarska štampa prenela je u ponedeljak da je potpisan ugovor od 91 miliona franaka (85 miliona evra) s Rusijom, uprkos zapadnih sankcija Moskvi zbog uloge u ukrajinskoj krizi. Tu vest je kasnije potvrdila vlada u Bernu.

Maskirne mreže su napravljene od posebne tkanine koju ne mogu da otkriju infracrveni zraci i radari. Prvi deo isporuke tog ugovora poslat je u oktobru 2014. a drugi deo u decembru prošle godine.

Švajcarska nikada ranije nije prodala tako veliku količinu vojne opreme Rusiji, navela je štampa u Bernu.

"Evropska unija ostaje ujedinjena u pogledu sankcija uvedenih Rusiji", posle pripajanja poluostrva Krim i početka sukoba na istoku Ukrajine, rekao je poljski ministar i dodao da je važno očuvati to jedinstvo unutar EU.

Rešenje krize u Ukrajini nije na vidiku

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da rešenje ukrajinske krize nije još na vidiku i da će Ukrajini biti potrebna značajna pomoć s obzirom na loše stanje tamošnje privrede.

"Put kojim idemo verovatno predstavlja prvi korak ka smirenju situacije, ali svi znamo da smo veoma daleko od rešenja", rekao je Štajnmajer tokom posete Bugarskoj, a saopštio je njegov kabinet.

"Pored toga, ponovo moram da ukažem na finansijska obećanja koja smo dali Ukrajini, imajući u vidu teško stanje njene privrede", istakao je nemački šef diplomatije.