Vesti
Društvo i ekonomija
Poverenica: I dalje postoje stereotipi i predrasude
16.03.2015. 20:00
Izvor: Blic
Poverenica: I dalje postoje stereotipi i predrasude
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela je Skupštini Srbije redovan godišnji izveštaj za 2014. godinu u kojem se navodi da u Srbiji i dalje postoje duboko ukorenjeni i rašireni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude i socijalna distanca prema pojedinim grupama.
To su, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Poverenice, ključne prepreke za uspostavljanje stvarne jednakosti i pune društvene uključenosti svih društvenih grupa i pojedinaca.
"I ovaj peti redovni izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazuje da je evidentno da društvenu stvarnost u Srbiji obeležavaju duboko ukorenjeni i rašireni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude i visok nivo socijalne distance prema pojedinim nacionalnim, verskim, seksualnim i drugim manjinama", dodaje se.
Zato je, kako se navodi, i pored relativno zadovoljavajućeg antidiskriminacionog pravnog okvira i brojnih aktivnosti na planu sprečavanja i suzbijanja diskriminacije, ta negativna i opasna društvena pojava još uvek široko rasprostranjena u Srbiji.
Izveštaj za 2014. pokazuje da Poverenik i dalje najveći broj pritužbi dobija zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti, a slede pritužbe koje za osnov diskriminacije imaju etničko poreklo, zdravstveno stanje, starosno doba, invaliditet i pol.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Poverenika, više od trećine pritužbi tokom 2014. godine podneto je zbog diskriminacije u postupku zapošljavanja ili na radnom mestu.
Slede pritužbe podnete zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, pružanju javnih usluga i korišćenju objekata i površina, u obrazovanju i stručnom osposobljavanju.
Najviše pritužbi je, kako se navodi, podneto protiv pravnih lica i državnih organa.
Navodi se i da Poverenik i dalje prima relativno veliki broj pritužbi koje se odnose na povrede zakona koje nisu u njegovoj nadležnosti, što pokazuje da građani još ne razlikuju diskriminaciju od drugih nezakonitih postupanja i nisu u potpunosti upoznati sa ovlašćenjima Poverenika.