Vesti
Svet
Kraj talačke krize u Tunisu: 22 mrtva
18.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Kraj talačke krize u Tunisu: 22 mrtva
U napadu u muzeju Bardo u glavnom gradu Tunisa poginule su 22 osobe, među kojima su većinom strani turisti, dva napadača, čistačica u muzeju i jedan pripadnik tuniske službe bezbednosti, prenela je tuniska državna televizija.
Premijer Tunisa Habib Esid rekao je ranije danas da je u napadu ubijena 21 osoba, kao i da su još dva ili tri napadača i dalje u bekstvu, i da za njima traga služba bezbednosti.
Svi taoci, njih oko 200, su oslobođeni, javlja Rojters pozivajući se na tuniske zvaničnike.
Pošto su dvojica napadača ubijena, kriza je okončana, prenele su agencije.
Najviše su izgleda nastradali Poljaci, kojih među žrtvama ima, prema nezvaničnim informacijama, četiri među poginulima i troje povređenih.Italijansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su povređena najmanje dva Italijana.
"Imamo nezvanične informacije da su među osmoro ubijenih četvoro Poljaci. Ne želim da potvrđujem te informacije, ali one su doprle do nas iz više izvora. Moći ćemo da ih potvrdimo tek posle identifikacije žrtava", kazao je poljskim medijima portparol poljskog ministarstva unutrašnjih poslova Marćin Vojćehovski.
U trenutku napada terorista u muzeju u prestonici Tunisa nalazila se u razgledanju grupa od 36 poljskih turista.
"Potvrđeno nam je da je troje državljana Poljske povređeno. U dobrom su stanju, nisu u životnoj opasnosti", rekao je Vojćehovski.
Mediji javljaju da su napad izvršila dva napadača i da su prerušeni u vojnike. Raša tudej prenosi da su bili naoružani kalašnjikovima i granatama.
Prvobitno je bilo oko 200 talaca,a do kraja drame ostalo ih je 30 zarobljeno, među njima je bilo i dece. Njih 160 izvučeno je prethodno na zadnja vrata.
Mediji su prethodno javili da se čula pucnjava, ali da je još nejasno da li su hici ispaljeni u zgradi skupštine ili u Bardo muzeju.
Zgrada parlamenta je evakuisana, a policija je opklolila zgradu muzeja.
Poslednji teroristički napad u kojem su stradali strani turisti u Tunisu dogodio se 2002. godine kada je u eksploziji bombe bačene na sinagogu na ostrvu Djerba poginulo 19 ljudi.
Mediji ocenjuju da su bezbednosni rizici u Tunisu u porast poslednjih meseci zbog nestabilne situacije u susednoj Libiji.
Pored toga, veliki broj Tunižana otissao je da se bori u redovima džihadista u Siriji i Iraku, zbog čega raste bojazan da bi ekstremisti po povratku u Tunis mogli da izvedu terorističke napade.