Vesti
Svet
Nemački Zeleni traže fondaciju za grčke žrtve nacizma
19.03.2015. 20:00
Izvor: RTS
Nemački Zeleni traže fondaciju za grčke žrtve nacizma
Šefica poslaničkog kluba u Bundestagu opozicione partije Zeleni Renate Kinast zatražila je od kancelarke Angele Merkel formiranje fondacije za grčke žrtve nemačke okupacije od 1941. do 1944. godine.
Renate Kinast je rekla da nemačka vlada treba da pošalje znak da je spremna finansijski da podrži žrtve nacizma, prenosi Tanjug.
''Moja očekivanja od Merkelove su da vlada u Berlinu pošalje znak da je spremna, nezavisno od debata o reparaciji, za finansijsku podršku pogođenim koji su još živi'', rekla je Kinast za Špigl i predložila da jednu takvu deklaraciju Merkelova predstavi u ponedeljak, prilikom posete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.
''Jedna takva inicijativa bi za par sedmica mogla da bude sprovedena, pošto već od 2000. godine postoji fondacija ''Sećanje, odgovornost, budućnost'', rekla je Kinast.
Cipras će u ponedeljak po prvi put posetiti Berlin, najavljeno je iz nemačke vlade.
Grčki premijer u svojim govorima naglašava da ugovor o reparaciji s Nemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.
Cipras je u parlamentu rekao da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Nemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahteva za reparacijama iz Drugog svetskog rata".
Porptarol nemačke vlade Štefen Zajbert najavio je pre par dana da gost iz Atine dolazi na poziv Merkelove.
Mediji navode da se Merkelova samo jednom susrela sa Ciprasom, 12. februara, na samitu Evropske unije u Briselu.
Cipras je u jednom intervjuu magazinu Špigl rekao da žželi poziv iz Berlina za posetu i rekao je da bi, kada bi dobio poziv kancelara, odmah prihvatio.
Nemački mediji, pozivajući se na diplomatske krugove u Atini, prenose da je cilj Ciprasove posete smirenje odnosa između Berlina i Grčke i da saradnici grčkog premijera, pred njegovu posetu, izjavljuju da on sada želi da u svoje ruke uzme rešenje finansijske krize.
Cipras dolazi u Berlin u uslovima ozbiljnih političkih rasprava i nesuglasica na temu dužničke krize i zahteva Atine da joj Nemačka isplati ratnu odštetu za ubistva i uništenja, koja su počinile fašističke nemačke trupe za vreme Drugog svetskog rata.
U vladajućoj koaliciji u Berlinu, gde se do sada uvek govorilo "ne" grčkim zahtevima za isplatu ratne odštete, naziru se prve razlike u stavovima u kojima se čuju mišljenja socijaldemokrata da bi o potraživanjima Atine trebalo diskutovati i da bi se žrtvama Drugog svetskog rata i članovima njihovih porodica trebalo finansijski pristupiti, ocenjuju mediji.